Sfaturi pentru un grătar delicios de 1 Mai de la clujeanul Chef Hădean

Sfaturi pentru un grătar delicios de 1 Mai de la clujeanul Chef Hădean

Fiecare familie are propria reţetă, dar chiar dacă aţi făcut o viaţă întreagă carnea şi legumele într-un anumit fel, mereu este loc de mai bine.

Regula de bază pentru un grătar reuşit: carnea trebuie pregătită cu o seară înainte. Cea proaspătă, fie că vorbim de peşte, vită sau porc, se lasă la marinat toată noaptea, după gust.

Adi Hadean: ”Asta este piept de porc fără os, l-am lăsat la marinat în ceva mai puternic, sos de soia, nişte piper, foarte puţin oţet, ceapă verde, usturoi verde. Vita - asta e muşchiuleţ de vită pe care l-am lăsat la marinat cu sare grunjoasă, cu tarhon, rozmarin, ulei de măsline şi puţin piper.”

VEZI VIDEO cu reţeta AICI. 

Apoi pregătim grătarul. Iată un mic truc.

Adi Hădean: ”Ce e foarte important: carnea trebuie să rămână suculentă. Nu o ţine foarte mult pe foc, nu o ţine foarte mult deasupra focului. Şi un lucru extrem de important, mai ales dacă lucrezi cu grătare cu jar sau cu cărbune. Încearcă să lucrezi cât poţi de mult pe căldura indirectă. Adică ai încins foarte bine grătarul şi cărbunii şi dai un pic la o parte şi pui carnea deasupra spaţiului care nu are carne dedesubt sau flacăra.”

Dacă micii trebuie să fie bine făcuţi, la carnea de vită regulile de schimbă. Cu cât e mai ”în sânge”, cu atât e mai sănătoasă

”Practic, ăla e sucul care face carnea să fie fragedă. O pui pe grătar, poţi să o pui pe temperatură foarte mare, o ţii 2-3 minute pe fiecare parte, până când se rumeneşte. Şi după ce s-a rumenit, înainte să o tai, o laşi câteva minute să se odihnească. Câte minute ai ţinut-o pe grătar, atât o laşi să se odihnească”, spune Adi Hădean.

Şi exact cum tratăm carnea, aşa ar trebui să tratăm şi legumele. Adică să nu le lăsăm prea mult pe grătar până se usucă şi neapărat să le marinăm.

”Dacă ai dovlecel, ardei sau vânătă, le tai felii groase de 1-1,5 cm, ulei, sare, piper, aromatice, uite, e o perioadă foarte bogată în plante aromatice, le amesteci foarte bine şi le laşi să se marineze şi ele 2-3 ore înainte să le pui pe grătar.”

Alte legume, precum ceapă, de exemplu, pot fi învelite în staniol şi lăsate chiar lângă jar, să se facă încet. La final, vor avea un gust senzaţional, promite chef Hadean. 

(Sursa PRO TV)

Comenteaza