Simptomele anxietății. Ce poți face când grijile nu-ți mai dau pace

Simptomele anxietății. Ce poți face când grijile nu-ți mai dau pace
| Foto: unsplash.com

Pandemia a fost o lovitură puternică și pentru sănătatea noastră mintală. Depresia și anxietatea s-au dublat în timpul pandemiei de COVID. Suntem într-o criză de sănătate publică, așadar este posibil să fi observat cum uneori o frică inexplicabilă îți îngreunează viața și te încurcă să funcționezi normal. Aceasta poate fi anxietatea!

Simptomele anxietății

Înaintea unui eveniment important se întâmplă să fim emoționați și îngrijorați. În aceste momente, respirația se intensifică, fluxul sanguin crește, iar creierul se gândește la cele mai bune soluții pentru a depăși momentul. Creșterea anxietății înainte de un astfel de eveniment este firească. Această stare de neliniște ne menține vigilenți atunci când situația o cere. Din păcate, există situații când anxietatea scapă de sub controlul nostru.

Când această așteptare încordată, însoțită de palpitații ne împiedică să desfășurăm normal activitățile zilnice, există șansa să ne confruntăm cu o afecțiune psihologică complexă. Oamenii cu anxietate experimentează simptome precum: bătăi rapide ale inimii, tremurare excesivă, amețeală, dureri de cap, erupții cutanate, senzația de sufocare și chiar slăbiciune la nivelul membrelor.

Cum luptăm cu anxietatea

Lupta cu anxietatea începe de la identificarea cauzei care a provocat-o. Anxietatea poate fi cauzată de o stare mentală, condiție fizică, efectele unor medicamente sau o combinație dintre acești factori. Pentru diagnosticarea anxietății trebuie să mergeți la un medic psiholog sau psihiatru. Nu există o rețetă potrivită pentru toată lumea, care v-ar ajuta să depășiți anxietatea. Medicul evaluează istoricul familial și starea pacientului timp de mai multe luni. Totuși, există câteva tehnici ușoare, pe care le puteți implementa pentru a gestiona mai bine crizele de anxietate.

Eliminarea factorilor declanșatori

Am menționat și anterior că soluționarea oricărei probleme începe cu identificarea cauzei, care a generat-o. Așadar, dacă te simți anxios, inițial trebuie să identifici cauzele ce contribuie la asta. Știai că teama de a avea crize de anxietate este un factor declanșator al atacurilor de panică? Deci este suficient să înveți cum să le gestionezi și această problemă nu va mai părea atât de mare.

De asemenea, specialiștii recomandă reducerea aportului de cofeină, administrarea vitaminei B sub formă de suplimente, activități fizice regulate, exersarea respirației profunde și somnul odihnitor. Concentrarea pe lucrurile care îți aduc plăcere și eliminarea celor care te neliniștesc, te pot ajuta să reduci simptomele anxietății.

Comenteaza