Sindicaliştii din sănătate ameninţă cu proteste. 100 de medici din Cluj li se alătură

Sindicaliştii din sănătate ameninţă cu proteste. 100 de medici din Cluj li se alătură
Mii de medici din toată ţara vor face grevă japoneză în data 21 martie, nemulţumiţi de condiţiile din sistemul sanitar românesc.

Iniţiativa aparţine Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România - CFSMR şi Federaţiei Sindicale „Hipocrat " din România - FS „Hipocrat", care, în baza unui acord de colaborare, vor demara mai multe acţiuni de protest.

Medicii au decis ca începând cu 21.03.2016 să declanşeze grevă de tip japonez în toate unităţile sanitare în care cele două organizaţii sindicaliste au membri. Din CFSMR, spre exemplu, fac parte circa 2.200 de medici din toată ţara, dintre care circa o sută din Cluj.

"Vom face grevă japoneză, după care grevă de avertisment şi dacă nu se va rezolva nimic, atunci vom recurge, în conformitate  cu prevederile legale, la manifestări mai ample. În sănătate este extrem de greu să faci o grevă generală, deoarece e vorba de viaţa unor oameni şi de aceea sperăm că nu se va ajunge la lucruri mai serioase şi atunci vom începe cu presiuni de genul grevei japoneze. Medicii poartă responsabilitatea majoră faţă de viaţa omului şi încercăm să facem nişte presiuni asupra guvernului pentru a primi nişte creşteri salariale sau măcar nişte promisiuni în cel mai scurt timp", a declarat medicul Victor Eşanu, preşedinte al CFSMR.

Principala nemulţumire a celor care lucrează în domeniul medical este salarizarea, aceştia solicitând reîncadrarea personalului având ca valoare de referinţă salariul minim brut pe economie de 1250 lei. "Pot să vă spun că acea lege a salarizării pe care ne-a propus-o fostul guvern nu mai este de actualitate şi practic noi am rămas fără nicio perspectivă de creştere salarială, iar noi în continuare suntem acuzaţi de fiecare ban primit de la pacienţi, aşa că nu putem să stăm cu mâinile încrucişate, ci trebuie să facem ceva", a precizat Eşanu. Aceştia vor să le fie acordate toate sporurile calculate la salariul efectiv, precum sporul pentru condiţii deosebite de muncă sau sporul de doctorat.

Medicii mai cer respectarea normei de muncă, explicând că lipsa personalului din sistemul sanitar duce la o normă de muncă efectivă mai mare, iar timpul de repaos este mult mai redus decât timpul de muncă. Aceştia trag un semnal de alarmă şi vizavi de „migrarea" cadrelor medicale în străinătate.

Ultima solicitare a cadrelor medicale se referă la creşterea valorii serviciilor medicale decontate de catre Casa Naţională de Asigurări de Sănătate către spitale, ambulator şi medicină de familie.

Comenteaza