Situaţie critică la Cluj: toate ambulanţele SMURD ar trebui casate

Situaţie critică la Cluj: toate ambulanţele SMURD ar trebui casate
Dacă nici în acest an nu vor primi ambulanţe noi, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj mărturisesc că ar putea ajunge în imposibilitatea de a executa intervenţiile zilnice.

Toate ambulanţele Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare, Descarcerare (SMURD) din dotarea ISU Cluj au norma de exploatare depăşită, susţin reprezentanţii instituţiei. Anul trecut s-a încercat achiziţionarea la nivel naţional a unor ambulanţe, însă planul nu a fost dus la bun sfârşit.

"Având în vedere ritmul în care lucrează ambulanţele SMURD, durata de funcţionare a lor este undeva la cinci ani. În momentul de faţă toate ambulanţele ISU Cluj sunt mai vechi de cinci ani, deci există riscuri atât pentru personal. Necesitatea ambulanţelor noi este o chestiune vitală pentru noi. Dacă nici anul acesta nu vom primi ambulanţe noi, vom avea o problemă delicată, vom fi în imposibilitatea de a executa intervenţiile zilnice", a explicat col. Ion Moldovan, inspector şef al ISU Cluj.

În momentul de faţă, instituţia deţine opt echipaje SMURD de prim-ajutor, două ambulanţe de terapie intensivă mobilă, un echipaj de neonatologie, dar şi patru ambulanţe în rezervă. Nu există săptămână fără probleme: autovehiculele dau, din ce în ce mai des, semne de oboseală. "Le reparăm, mergem la o intervenţie sau două după care se strică iar şi le ducem în service", au precizat reprezentanţii ISU Cluj.

Astfel, la fiecare intervenţie există riscul ca ambulanţele să se defecteze în trafic, dar şi riscul ca personalul medical să nu îşi poată face treaba în cazul în care aparatura medicală din dotarea autovehiculului nu mai funcţionează.

Acum două săptămâni, la un caz în care era vorba despre un pacient intubat, motorul ambulanţei a luat foc. "În momentul în care şoferul a simţit că este ceva la motor şi a văzut că iese fum, a oprit, s-a dat jos echipajul cu pacient cu tot, după care s-a trimis un echipaj de rezervă", a explicat Adela Golea, medic şef al Unităţii de Primire a Urgenţelor - SMURD.

Faţă de anul precedent, numărul intervenţiilor din 2015 a crescut cu peste 20%. Mai exact, subunităţile ISU Cluj au desfăşurat 14.175 de intervenţii din care 12.475 intervenţii SMURD (88% din total) şi 1.710 pentru situaţii de urgenţă. 

În ceea ce priveşte autospecialele pentru stingerea incendiilor, mai mult de jumătate din autovehicule au norma de casare depăşită. În mod normal, după 13-15 ani, autospecialele de pompieri ar trebui casate, însă potrivit reprezentanţilor ISU, la Cluj încă se intervine cu autovehicule care au şi 30 de ani vechime.

Comenteaza