Spitalele clujene, transformate în fundaţii

Spitalele clujene, transformate în fundaţii
Potrivit unui proiect-pilot al Ministerului Sănătăţii (MS) 12 spitale din România ar putea fi transformate în fundaţii.

„Există un proiect-pilot referitor la modificarea statutului spitalelor. Potrivit acestuia, spitalele de interes naţional ar putea să-şi deducă taxa pe valoare adăugată şi să utilizeze banii pentru achiziţia de echipamente şi să fie susţinute din bugetul de stat. Spitalele de interes local ar putea fi transformate în fundaţii şi să fie susţinute de la nivel local", a explicat directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, Dorina Duma.

La rândul lor, managerii spitalelor susşin că proiectul MS este unul bun, deoarece le permite să acceseze mai mulţi bani. „Este un proiect bun, nu ştiu, însă, dacă Spitalul de Recuperare s-ar preta să intre în proiect. Trebuie văzute beneficiile, însă orice modalitate prin care putem face rost de bani este bună", a explicat managerul Spitalului de Recuperare din Cluj-Napoca, Sanda Patrichi.

Fără rectificarea bugetară, unităţile medicale din judeţul Cluj pot supravieţui până în 10 octombrie. Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Cluj au explicat că ar putea debloca fondul de rezervă pentru buna funcţionare a instituţiilor medicale în luna viitoare.

 

Etichete
Comenteaza