Statistică COVID: Supraviețuirea în secțiile ATI din Cluj, peste marile spitale din țară

Statistică COVID: Supraviețuirea în secțiile ATI din Cluj, peste marile spitale din țară

Din cei peste 200 de pacienți intubați cu COVID-19 internați la Cluj-Napoca au supraviețuit aproape jumătate, în timp ce în țară mortalitatea ajunge la peste 90%.

Astfel, din cei 215 pacienți critici de pe secțiile ATI care au necesitat intubare, 116 au murit, ceea ce înseamnă o rată a mortalității de 53,95%. Dacă comparăm datele cu cele din alte spitale din țară, vedem că situația este mult mai bună. Conform unor date publicate de Libertatea, rata mortalității la pacienții intubați mecanic invaziv la spitalul ”Marius Nasta” din București este de 96,5% - din 44 oameni au supraviețuit 2, la Spitalul COVID din Arad, de 95,7% - din 70 au supraviețuit 3, iar la  Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara, de 94% - din 149 au supraviețuit 9. 

De altfel, conform ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Clujul are cel mai performant spital dedicat COVID din România. Este vorba despre Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, unde rata de vindecare a pacienților COVID e de peste 98%.

“Secretul este că în spatele terapiei intensive să fie o muncă susținută în așa fel încât pacienții să nu ajungă la terapie, să nu trebuiască să ajungă la terapie intensivă și acest lucru se face pe secțiile obișnuite. Sunt asigurate cu oxigen și vacuum, la două stocatoare care funcționează încontinuu, de mare capacitate”, a explicat Ioan Mureșan, managerul Spitalului De Boli Infecțioase Cluj-Napoca.

Comenteaza