Strategia Naţională de Control al Cancerului, aproape finalizată. Rafila: Cel mai important este să reuşim să schimbăm mentalităţi

Strategia Naţională de Control al Cancerului, aproape finalizată. Rafila: Cel mai important este să reuşim să schimbăm mentalităţi

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, că Strategia Naţională de Control al Cancerului este aproape finalizată și a subliniat importanţa serviciilor medicale preventive.

"Avem o variantă aproape finalizată a Strategiei Naţionale de Control al Cancerului ca parte a Planului european de control al cancerului. Există programe care se dezvoltă regional, ar trebui să se dezvolte naţional. Cred că cel mai important este să reuşim să schimbăm mentalităţi. Noi putem să avem programe desfăşurate la nivel naţional şi ele să nu fie accesate de populaţie şi atunci trebuie să lucrăm în zona de educaţie pentru sănătate, astfel încât oamenii să înţeleagă că aceste comportamente preventive le sunt utile nu numai pentru depistarea precoce a cancerului, ci şi pentru multe alte patologii cu care ne confruntăm", a afirmat Alexandru Rafila, în cadrul unei conferinţe organizate de Fundaţia Renaşterea, potrivit Agerpres.

Ministrul Sănătății a subliniat că programele de screening, dar şi vaccinarea reduc povara mai multor forme de cancer.

"Avem programe de screening pentru cancer de col uterin, cancerul mamar şi cancerul colorectal. Utilizarea vaccinării anti-HPV, mai ales la fete, dar nu putem exclude nici băieţii din această vaccinarea, vaccinarea împotriva hepatitei B duc la reducerea poverii acestor câtorva forme de cancer care sunt importante şi care creează nu numai mare mortalitate, ci şi foarte multă suferinţă", a explicat Rafila.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza