Streinu-Cercel îi liniștește pe români: Riscul ca un caz cu coronavirus să ajungă pe teritoriul României este substanţial redus

Streinu-Cercel îi liniștește pe români: Riscul ca un caz cu coronavirus să ajungă pe teritoriul României este substanţial redus
| Foto: profit.ro

Managerul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş", Adrian Streinu-Cercel, a declarat că aproximativ 70% dintre cazurile de infecţii cu coronavirus sunt forme uşoare şi medii şi a spus că riscul ca un astfel de caz să ajungă pe teritoriul României este "substanţial redus", potrivit Agerpres.

 

"Majoritatea, undeva spre 70 la sută dintre ele sunt forme uşoare şi medii de îmbolnăvire şi nu prea ajung să fie depistate clinic. Restul sunt forme care îmbracă anumite elemente de severitate. Am studiat cu foarte mare atenţie modul în care acest virus declanşează îmbolnăvirea şi am constatat că în primele 2-3 zile pacientul dezvoltă pneumonie, dar în afebrilitate (fără febră), ceea ce schimbă cu totul datele problemei şi respectiv a modalităţii de monitorizare a intrării în ţară a unor astfel de persoane. (...) Riscul ca un astfel de caz să ajungă pe teritoriul României este substanţial redus", a susţinut Streinu-Cercel citat de Agerpres.

El a subliniat că Institutul "Matei Balş" are toate capabilităţile în momentul de faţă să primească astfel de pacienţi, să îi diagnosticheze şi "să îi trateze".

Potrivit acestuia, nu există teste rapide pentru depistarea cazurilor de infecţie cu coronavirus.

Pe de altă parte, Adrian Streinu-Cercel a declarat că în minivacanţa de la finalul săptămânii trecute la unitatea medicală pe care o conduce s-au prezentat 1.592 de persoane, dintre acestea 636 având gripă.

Comenteaza