STUDIU: Care este cea mai bună mască împotriva COVID-19 și care protejează cel mai puțin?

STUDIU: Care este cea mai bună mască împotriva COVID-19 și care protejează cel mai puțin?
| Foto: cel.ro

Cercetătorii americani au realizat un studiu în care au testat 14 măști de protecție diferite, iar cele mai eficiente s-au dovedit cele profesionale, destinate personalului medical.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Un grup de cercetători de la Duke University a creat o tehnică simplă pentru a analiza eficacitatea mai multor măşti care au devenit un accesoriu indispensabil.

În studiul publicat vineri, cercetătorii de la departamentul de fizică al universităţii au demonstrat că o metodă simplă care implică un laser şi un telefon mobil, poate evalua eficienţa măştilor prin studierea picăturilor respiratorii eliminate în timpul unei discuţii.

„Folosim o cutie neagră, un laser şi o cameră foto”, a declarat Martin Fischer, unul dintre autorii studiului. "Fasciculul laser este extins vertical pentru a forma o foaie subţire de lumină, prin găurile din stânga şi din dreapta cutiei", adaugă cercetătorul, potrivit Mediafax.

În faţa cutiei este o gaură prin care vorbeşte un posibil infectat cu Covid. Camera telefonului mobil este amplasată pe partea din spate a cutiei a suprins momentul în care picăturile respiratorii sunt împrăştiate în toate direcţiile. Asta se întâmplă atunci când nu porţi o mască de protecţie.

Cercetătorii au testat 14 măşti care sunt disponibile pe piaţă, inclusiv o mască N95 montată profesional. În prima fază, testul a fost efectuat cu un vorbitor fără mască, apoi cu mască. Fiecare mască a fost testată de 10 ori.

Studiul a stabilit că cea mai eficientă mască este cea profesională, de tipul N95. Măştile chirurgicale clasice, cu trei straturi şi măştile de bumbac, confecţionate în casă, au avut un rezultat satisfăcător. Potrivit cercetătorilor, cele mai ineficiente sunt măştile sportive.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza