Studiu: Ce se întâmplă cu anticorpii la trei luni de la vaccinarea anti-COVID

Studiu: Ce se întâmplă cu anticorpii la trei luni de la vaccinarea anti-COVID

Nivelul anticorpilor produși după administrarea vaccinurilor împotriva noului coronavirus și persistența acestora în organism este în continuă evaluare. 

Nivelul de anticorpi scade, în medie, cu 66% la trei luni de la vaccinarea anti-COVID, însă răspunsul imun rămâne puternic, relevă un studiu realizat de Reţeaua de sănătate Regina Maria. 

"Concluziile noastre sunt îmbucurătoare, pentru că observăm că, deşi se înregistrează o scădere a cantităţii de anticorpi, eficienţa vaccinurilor rămâne la un nivel ridicat. Valoarea de referinţă analizată de noi în cazul acestor teste este de 0.8 U/ml, iar valorile care depăşesc acest prag indică prezenţa anticorpilor specifici în eşantionul de produs biologic analizat", a declarat dr. Andreea Alexandru, medic primar medicină de laborator, conform News.ro.

"Scăderea este mai accentuată în cazul persoanelor care au dezvoltat titruri mari de anticorpi, imediat după rapel, însă vorbim de o scădere procentuală a nivelului anticorpilor. În medie, nivelul anticorpilor a scăzut, după 90 de zile de la prima doză de vaccin, de la 6.386 U/ml la 2.149 U/ml, procentul mediu de scădere fiind de 66%. În cazul pacienţilor post Covid, care au avut cantităţi iniţiale mai mari de anticorpi, scăderea a fost mai accentuată – un procent de aproximativ 70%, cantitatea medie de anticorpi păstrându-se în continuare mai crescută decât în cazul pacienţilor non-Covid. Media cantităţii de anticorpi pentru această categorie este de 5.115 U/ml, faţă 17.328 U/ml, cât era la 30 de zile post vaccinare. Spre diferenţă, cantitatea medie de anticorpi la 90 de zile pentru persoanele care nu au fost anterior infectate cu noul coronavirus este de 1.618 U/ml", se menţionează în studiu.

Cantitatea maximă de anticorpi înregistrată în studiul citat, la 90 de zile de la prima doză de vaccin, este de 33.081 U/ml

Comenteaza