Studiu: Covid-19 rezistă o perioadă mai lungă în corpul pacienţilor care dezvoltă o formă gravă a bolii

Studiu: Covid-19 rezistă o perioadă mai lungă în corpul pacienţilor care dezvoltă o formă gravă a bolii

O analiză efectuată pe pacienţi cu Covid-19 din China a relevat faptul că particulele virale persistă o perioadă mai lungă şi ating vârful mai târziu în cazul persoanelor cu forma gravă a bolii.

Coronavirusul se menţine în ţesutul pulmonar al pacienţilor o perioadă mai lungă de timp, cu până la o săptămână, în cazul în care aceştia dezvoltă forma gravă a bolii, susţine un studiu publicat marţi în British Medical Journal şi citat de Press Association.

Potrivit analizei, care a fost efectuată pe 96 de pacienţi cu coronavirus din China, virusul rezistă o perioadă mai lungă în corpul pacienţilor de sex masculin şi al celor cu vârste peste 60 de ani.

Cercetătorii au estimat încărcătura virală - numărul de particule de virus - din peste 3.000 de probe colectate de la pacienţi infectaţi internaţi într-un spital din provincia chineză Zhejiang între 19 ianuarie şi 20 martie. Cu cât încărcătura virală este mai mare, cu atât mai multe particule de virus pot fi eliberate când persoana infectată expiră sau tuşeşte.

Cercetătorii au descoperit că durata de viaţă medie a virusului din probele respiratorii recoltate de la pacienţi cu forma gravă a bolii a fost de 21 de zile, comparativ cu 14 zile la persoanele cu forma uşoară.

Numărul particulelor virale a atins vârful în a doua săptămână de la debutul bolii în rândul pacienţilor care au dezvoltat forma uşoară a bolii. Însă analiza probelor respiratorii recoltate de la pacienţii cu forma gravă a dezvăluit că încărcătura virală s-a menţinut la niveluri ridicate şi în a treia săptămână.

Studiul a demonstrat că durata de viaţă medie a virusului a fost mai ridicată în probele prelevate din materii fecale, respectiv de 22 de zile, comparativ cu 18 zile în ţesutul pulmonar şi 16 zile în sânge.

Cercetătorii au notat că acest studiu are unele limitări, printre acestea numărându-se numărul redus al participanţilor, ceea ce ar putea afecta acurateţea rezultatelor. Ei au adăugat că încărcătura virală este influenţată şi de alţi factori, ceea ce înseamnă că rezultatele obţinute "reflectă parţial încărcătura virală din organism".

Concluziile studiului, al cărui autor principal a fost profesor Tingbo Liang de la Primul Spital Afiliat şi facultatea de medicină din cadrul Universităţii Zhejiang, evidenţiază importanţa efectuării unui management strict în fiecare etapă a bolii grave pentru a preveni răspândirea virusului.

Comenteaza