STUDIU: Doza booster pentru Moderna nu ar fi necesară

STUDIU: Doza booster pentru Moderna nu ar fi necesară
| Foto: alephnews.ro

Doza booster pentru Moderna este posibil să nu fie necesară în completarea schemei de vaccinare, chiar și atunci când vorbim de noua tulpină Omicron.

Un studiu realizat pe maimuțe a concluzionat că o doză suplimentară nu oferă protecție suplimentară împotriva tulpinii Omicron, notează Reuters, citat de alephnews.ro.

Studiul a fost realizat pe un număr mai mare de maimuțe, fiind vaccinate cu două doze de Moderna. După nouă luni, doza booster care le-a fost administrată a fost fie tot serul Moderna, fie un alt ser ce vizează tulpina Omicron.

De asemenea, Moderna și Pfizer au început testarea cu doza booster destinate variantei Omicron. „Aceasta este o veste foarte, foarte bună. Înseamnă că nu trebuie să reproiectăm radical vaccinul, pentru a-l transforma într-un vaccin Omicron”. Declarația îi aparține lui Daniel Douek, cercetător de vaccinuri la Institutul Național de Alergie și Boli Infecțioase. 

Acesta a continuat, spunând că vaccinurile originale și cele specifice Omicron sunt „reactiv încrucișate”, acesta fiind motivul pentru care variante multiple sunt recunoscute.

„Datele maimuțelor sunt, în general, destul de predictive, dar veți avea nevoie de datele umane.”, a spus și dr. John Moore, profesor de microbiologie și imunologie la Weill Cornell Medical College.

Moore a declarat că testarea vaccinului pe maimuțe duce la rezultate ce nu pot fi obținute din partea oamenilor. Acesta susține că maimuțele pot fi infectate după vaccinare, pentru măsurarea răspunsului imun. Acest lucru oferă un răspuns cât mai exact, deoarece, în cazul oamenilor, nu s-ar fi putut realiza.

Comenteaza