STUDIU: Omicron se înmulţeşte în bronhii de 70 de ori mai rapid decât Delta

STUDIU: Omicron se înmulţeşte în bronhii de 70 de ori mai rapid decât Delta

Varianta Omicron a SARS-CoV-2 se înmulţeşte de 70 de ori mai rapid în ţesutul bronhiilor decât cea originală şi decât Delta, potrivit unui studiu realizat de o echipă a Universităţii din Hong Kong.

Tulpina Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 se înmulţeşte de 70 de ori mai rapid în ţesutul bronhiilor decât cea originală şi decât Delta, arată un studiu care ar putea explica transmiterea noii variante, potrivit The Guardian. 

Pe de altă parte, studiul arată că noua variantă s-a înmulţit de zece ori mai încet în ţesutul pulmonar, fapt asociat de cercetători cu forma mai uşoară de boală dată de tulpină.

Michael Chan Chi-wai, care a condus analiza, a spus că rezultatul trebuie interpretat cu prudenţă, pentru că gravitatea bolii este determinată nu doar de cât de rapid se înmulţeşte virusul, ci şi de răspunsul imun al unei persoane şi, în special, dacă sistemul imunitar devine suprasolicitat.

 „Este remarcat faptul că, prin infectarea mult mai multor oameni, un virus foarte contagios poate provoca o boală mult mai gravă şi deces, chiar dacă virusul în sine ar putea fi mai puţin patogen. Astfel, laolaltă cu studiile noastre recente care arată că variantă Omicron poate evita inumitatea dată de vaccinuri şi infecţia trecută, ameninţarea reprezentată de Omicron este probabil să fie foarte importantă”, a declarat el, conform News.ro.

Datele au rezultat din experimente în care au fost folosite mostre de ţesut pulmonar prelevate de la pacienţi în timpul operaţiilor. Instalarea virusului în bronhii permite, potrivit oamenilor de ştiinţă, transmiterea acestuia mai uşor.

Comenteaza