STUDIU: Pacienții cu COVID care au și alte boli dezvoltă mai mulţi anticorpi

STUDIU: Pacienții cu COVID care au și alte boli dezvoltă mai mulţi anticorpi

Cantitatea de anticorpi COVID-19 a avut un nivel mai mare în cazul în care cei infectați au avut şi alte patologii, relevă un studiu austriac.

Studiul publicat miercuri de Universitatea de Medicină din Graz a analizat nivelul de anticorpi dezvoltat de 326 de persoane care între februarie 2020 şi ianuarie 2021 au fost testate pozitiv cu COVID-19, dar nu au avut nevoie de spitalizare.

Dincolo de semnalarea faptului că nivelul de anticorpi se menţine stabil timp de opt luni, studiul arată că cei care aveau patologii prealabile au dezvoltat un nivel mai ridicat de anticorpi şi un grad mai mare de protecţie, notează Universitatea de Medicina din Graz într-un comunicat, relatează EFE, citat de Agerpres.

"Persoanele cu boli ale sistemului cardiovascular, respirator, gastro-intestinal, tiroidian, sistemului nervos şi presiunii arteriale al avut un nivel mai ridicat de anticorpi" decât cei care nu sufereau de boli preexistente, semnalează Chiari Banfi, una dintre autoarele studiului.

De asemenea, cei declaraţi pozitivi şi care au prezentat cel puţin un simptom important de COVID-19 precum febră, tuse, dificultăţi de respiraţie, pierderea gustului şi a mirosului, au dezvoltat un nivel de anticorpi mai ridicat decât cei care au avut forme asimptomatice.

Studiul semnalează că două treimi dintre participanţi au avut simptome şi după 38 de zile de la îmbolnăvire, precum oboseală (41 %), alterarea gustului (23,6 %), dureri de cap (23,3 %) şi pierderea mirosului (19,9 %).

loading...
Comenteaza