Teste gratuite la Cluj-Napoca pentru depistarea Hepatitei C

Teste gratuite la Cluj-Napoca pentru depistarea Hepatitei C

Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie (IRGH) Prof. Dr. Octavian Fodor Cluj-Napoca va primi 10.000 de teste rapide pentru depistarea hepatitei C. Oricine se adresează spitalului, în următoarele trei luni, va fi testat gratuit. 

Pacienţii depistaţi cu virusul hepatic C (VHC) vor fi imediat evaluați şi tratați. „Screening-ul se va adresa populației de spital, care se prezintă pentru spitalizare continuă, de zi sau în ambulator, și va consta într-un test rapid, care se ia din sânge periferic.

Este un test foarte puțin invaziv pentru pacient, fără probleme asupra datelor de identificare a acestuia. Dintre cei pe care îi vom testa, cei pozitivi vor fi adresați ulterior serviciilor noastre pentru investigare completă și evaluați, pentru a vedea dacă se încadrează pentru a începe tratamentul antiviral asigurat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Vom avea 10.000 de teste care se vor face pacienților internați în următoarele trei luni la institutul nostru”, a declarat prof. dr. Andrada Seicean, medic primar gastroenterologie şi medicină internă la IRGH. 

Testare gratuită pentru Hepatita C, la Cluj. 10.000 de teste vor fi făcute în următoarele luni

Infecţia cu virus hepatitic C (VHC) reprezintă o importantă problemă de sănătate publică globală. Prevalenţa viremică actuală estimată este de 1%, ceea ce corespunde unui număr de 71 de milioane de persoane infectate la nivel mondial. România are cea mai mare prevalenţă a infecţiei hepatita C din Europa, cu peste 550.000 de persoane infectate.

„Prevalența aproximată este de 3,25% în România și ne situează într-o frecvență medie a hepatitei cronice virale C, valoare ce ne situează însă, din păcate, pe primul loc la nivel european”, a declarat șef lucrări dr. Liliana Dina, la lansarea oficială a proiectului integrat de testare – diagnostic - tratament pentru subiecţii cu risc crescut de hepatită C.

VHC se transmite prin contact direct cu sângele unei persoane infectate. Astfel, infecția poate fi transmisă pe linie verticală, de la mamă la copil, sau prin contact sexual neprotejat cu o persoană infectată. VHC se poate transmite și prin folosirea unor ustensile nesterilizate la manichiură, piercing sau acupunctură, dar și prin folosirea de către mai multe persoane a aceleiași seringi.

„Infecția virală C este o infecție cronică, transimisă în special parenteral, de la mamă la copil. Mijloacele de prevenție s-au pus deja în practică, în special folosirea de materialelor de uzaj unic în spitale, sterilizarea corespunzătoare.

Atenție la manichiură, pedichiură, la piercing și la acupunctură: toate acestea pot să introducă în sânge virusul C! Un grup special de pacienți sunt cei care se droghează, cei care se infectează și se reinfectează după tratament”, a subliniat prof. dr. Marcel Tanțău, medic primar medicină internă și gastroenterologie.

De asemenea, în mediul rural există o incidență mai mare a infecției cu VHC. “În unele comunități din mediul rural, prevalența infecției cu VHC ajunge pâna la 10%, ceea ce este un procentaj foarte mare”, a precizat Andrada Seicean.

Infecția cu VHC nu prezintă simptome, motiv pentru care aproximativ 90% dintre pacienţi nu știu că sunt infectați. În România, în 2015, rata de diagnostic era de 10-20%, iar rata de tratament, de 2%.

„Ca simptome pacienții au doar o ușoară astenie. În momentul în care celula hepatică se degradează, această astenie poate să fie destul de neplăcută pentru pacienți, capacitatea lor de muncă, de concentrare poate fi alterată. Dacă infecția nu este depistată, în 20-30 de ani poate să ducă la decesul persoanei infectate, fie prin completarea cirozei, fie prin apariția hepatocarcinomului”, a subliniat Marcel Tanţău.

Nedepistată, infecţia cu VHC duce la apariția unor boli hepatice: determină 70% din hepatitele cronice, 45% din cirozele hepatice, 70% din cazurile de hepatocarcinom şi 40-50% din indicaţiile de transplant hepatic în lume. 350.000-500.000 de persoane decedează anual ca urmare a consecinţelor tardive ale infecţiei cu VHC.

„Nedescoperit, VHC reprezintă o problemă, deoarece pacientul va deveni simptomatic doar în momentul în care apar complicații. Principala problemă este evoluția spre ciroza hepatică. Se pare că între 25-40% dintre pacienții infectați cu virus C vor ajunge la stadiul de ciroză pe parcursul vieții. O altă problemă este riscul crescut pentru hepatocarcinom. Între 50 și 70% dintre hepatocarcinoamele existente în România la ora actuală au la bază infecția cu VHC”, a adăugat Andrada Seicean.

Progresele în tratarea hepatitei C din ultimii ani au condus la dezvoltarea unor tratamente cu o eficacitate de 95-100% în eliminarea infecţiei, deschizând drumul unei strategii globale de eradicare a infecţiei cu VHC. În 2016, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat Strategia Sectorială Globală de Sănătate privind Eliminarea Hepatitelor Virale ca ameninţare pentru starea de sănătate a populaţiei până în 2030.

„Tratamentul hepatitei C la ora actuală este foarte eficient. Rata de vindecare a infecției cu acest tratament este de 98,5% în România.Tratamentul presupune administrarea unor tablete, care se iau o dată sau de două ori pe zi, timp de două sau de trei luni, în funcție de gravitatea infecției.

Acest tratament este foarte bine suportat și pacienții nu au probleme din cauza lui. Ca la orice medicamente, există și efecte adverse, însă acestea au fost foarte rare. Trebuie mare atenție în administrarea tratamentului cu alte medicamente, deoarece există interacțiuni medicamentoase”, a declarat prof. dr. Zeno Spârchez, medic primar în medicină internă.

Programul HepC Awareness - Linkage to care – Epidemiological – Research - Treatment, dezvoltat de Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie, în parteneriat cu Institutul Clinic Fundeni şi Centrele de Gastroenterologie şi Hepatologie din ţară (Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara), Romanian Association for Liver Diseases şi Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice, are ca obiectiv principal punerea în practică la nivel instituţional în România a Strategiei Globale de Sănătate de Eliminare a Hepatitelor Virale ca ameninţare pentru starea de sănătate a populaţiei până în anul 2030.

Prin acest proiect se dorește asigurarea accesului larg al populaţiei la testarea rapidă şi gratuită, precum şi accesul imediat la tratament al persoanelor depistate ca infectate cu VHC.

Comenteaza