Caravana „Sănătatea vine la tine”: Consultații medicale gratuite în mediul rural

Caravana „Sănătatea vine la tine”: Consultații medicale gratuite în mediul rural

Peste o mie de persoane din mediul rural vor beneficia de controale medicale gratuite, în perioada martie – iunie, pentru diabet zaharat, boli cardiovasculare, obezitate şi hepatita B şi C în cadrul unui proiect al Alianţei Pacienţilor Cronici din România.

Astfel, echipe formate din medici specialişti şi rezidenţi, asistente medicale şi elevi la şcoli sanitare postliceale vor merge pe teren pentru a consulta, informa şi educa pacienţii despre riscul complicaţiilor diabetului zaharat, bolilor cardiovasculare, obezităţii şi hepatitelor B şi C.

Caravana este deja la a treia ediţie şi va ajunge în acest an, în perioada 30 martie – 2 iunie, în localităţi din 6 judeţe: Beştepe – Tulcea, Vârtoapele şi Scurtu Mare – Teleorman, Prundu şi Greaca – Giurgiu, Alunu – Vâlcea, Mozăceni – Argeş şi Tulnici – Vrancea.

Caravana va sosi în fiecare localitate timp de trei zile, în două etape distincte: prima etapă va fi dedicată recoltării de sânge, iar în weekendul următor, pacienţii care participă la caravană vor fi consultaţi de medici specialişti.

Aceştia vor beneficia de un control medical complet, iar rezultatele analizelor de sânge efectuate în weekendul anterior vor fi interpretate. Investigaţiile includ o gamă largă de servicii medicale: consultaţie cardiologică (inclusiv EKG, evaluarea scorului cardiac, măsurarea tensiunii şi a pulsului), consultaţie diabetologică (care include testarea glicemiei instant, testul Michigan, măsurarea circumferinţei abdominale, procentul de grăsime, calculul indicelui de masă corporală), analizele de sânge (cum ar fi profilul lipidic, nivelul total al colesterolului, Ldl, HDL, trigliceridele, glucoza serică, hemoglobina glicozilată şi hemograma) şi teste pentru hepatitele B şi C.

România are a doua cea mai crescută rată a mortalităţii din cauze tratabile

Conform raportului „Health at a Glance: Europe 2023”, România are a doua cea mai crescută rată a mortalităţii din cauze tratabile (cauze de deces care pot fi evitate în principal prin intervenţii medicale oportune şi eficiente, inclusiv prevenirea secundară şi tratamentul). De asemenea, speranţa de viaţă în România continuă să fie cu aproape zece ani mai mică decât cea din ţări precum Spania, Suedia sau Italia.

„În mediul rural, mulţi oameni nu au un medic de familie în apropiere iar costurile transportului până la cel mai apropiat spital pot fi descurajatoare. Asta înseamnă că pentru aceşti oameni, prevenţia nu este o opţiune, iar vizitele la medic sunt rare şi adesea întârzie până când problemele de sănătate devin grave. Este important de menţionat că cei care beneficiază de investigaţii medicale gratuite la caravana mobilă ar plăti sume considerabile, de până la 1300 de RON, pentru aceleaşi servicii la o clinică privată” spune Cezar Irimia, preşedintele APCR.

Pe lângă controalele medicale, o componentă foarte importantă a campaniei o reprezintă informarea şi educarea pacienţilor. De aceea, pacienţii vor primi materiale informative despre diabet şi bolile cardiovasculare, dar şi despre importanţa prevenţiei pentru o viaţă mai bună.

Diabetul şi bolile cardiovasculare în România*:

– Peste o treime din decesele din România în 2018 au avut drept cauză bolile cardiovasculare.*

– Peste 1,500,000 de români se tratează în cadrul Programului de Diabet Zaharat, dar se estimează cu încă un milion sunt nediagnosticaţi.**

– România are cea mai mare rată a mortalităţii din cauze tratabile (printre care boala cardiacă ischemică) din U.E.

– Prevalenţa diabetului zaharat a fost în 2019 cu 41% mai mare comparativ cu 2012.**

– Speranţa de viaţă în România este în continuare printre cele mai scăzute din EU (74.2 ani vs. 80.6).*

– România este pe penultimul loc în UE din punct de vedere al cheltuielilor cu sistemul de sănătate.*

– Accesul românilor din anumite zone la servicii de sănătate de bază este, în continuare, dificil din cauze economice sau care ţin de suprasolicitarea unităţilor sanitare de stat.

– Rata de creştere a obezităţii în România la copii până în 2035 este estimată la 2,1%/an la adulţi şi de 5,6%/an la copii, respectiv ridicată şi foarte ridicată. ***

Detalii despre campanie și programul la zi al caravanei pot fi găsite AICI.

*Sursa: Romania: Country Health Profile 2021, https://read.oecd-ilibrary.org/social-issues-migration-health/romania-country-health-profile-2021_74ad9999-en#page3

**Sursa: Forumul Român de Diabet https://www.forumdiabet.ro/_files/ugd/20d09a_0f7142516eef47259180ea7829642def.pdf

*** Sursa: https://www.worldobesityday.org/assets/downloads/World_Obesity_Atlas_2023_Report.pdf
Comenteaza