Tot mai mulți tineri diagnosticați cu tumori cerebrale. Care sunt cauzele

Tot mai mulți tineri diagnosticați cu tumori cerebrale. Care sunt cauzele

Un tânăr IT-ist, operat de o tumoare cerebrală printr-o intervenție chirurgicală de excepție, a povestit care au fost primele simptome ale bolii și prin ce a trecut de la diagnosticare până la operație.

Managerul Spitalului "Prof. Dr. Nicolae Oblu" Iaşi, conf.univ.dr. Lucian Eva, afirmă că din ce în ce mai des sunt întâlnite cazuri de tumori cerebrale în rândul tinerilor.

"Patologia tumorală este din ce în ce mai des întâlnită la tineri, în parte datorită condiţiilor de viaţă în care aceştia se află, precum stresul şi utilizarea frecventă a tehnologiilor care nu sunt întotdeauna benefice, cum ar fi telefonul mobil. Tinerii prezintă o frecvenţă mai mare a afecţiunilor tumorale la nivelul neurocraniului", a declarat medicul neurochirurg Lucian Eva, pe pagina de socializare a clinicii.

Acesta a vorbit despre ultimul caz dificil, cel al unui bărbat în vârstă de 37 de ani, care a venit la Spitalul de Neurochirurgie pentru că avea tulburări de vedere şi o pareză a nervului oculomotor, care este a treia pereche de nervi cranieni responsabilă de funcţionarea ochiului stâng.

În timpul investigaţii imagistice de înaltă performanţă, specialiştii de la Spitalul de Neurochirurgie au descoperit că tânărul are un meningiom benign de gradul unu, adică o tumoră localizată la baza craniului.

"Această tumoră se află într-o zonă dificil accesibilă din punct de vedere chirurgical, în special din cauza elementelor anatomice din jur, printre care se numără majoritatea nervilor cranieni ce trec prin sinusul cavernos. S-a efectuat o intervenţie chirurgicală pentru a reduce dimensiunea tumorii, reuşind să o facem în condiţii favorabile pentru pacient, fără apariţia altor deficite, iar deficitele preexistente sunt în curs de ameliorare", a declarat dr. Lucian Eva.

Tumora a fost redusă de la 7 cm la aproximativ 3 cm, fapt care va permite administrarea ulterioară a tratamentului cu Gamma Knife, o procedură de radiochirurgie care vizează menţinerea tumorii într-un stadiu în care să nu mai crească, astfel încât tânărul să îşi poată continua activitatea.

Totul a început cu niște simple amorțeli

“Am început să experimentez niște probleme, la început ușoare, cum ar fi amorțeli, și am decis să merg să fac un control oftalmologic. În timpul examinării fundului de ochi, medicii au observat ceva neobișnuit, ceea ce a dus la investigații mai amănunțite, iar rezultatele au relevat prezența unei formațiuni celulare.

Nu am suferit niciodată o lovitură, așadar este clar că aceasta s-a dezvoltat treptat și pe o perioadă lungă de timp. Motivul pentru care nu am avut probleme până acum este faptul că creierul meu s-a adaptat treptat la această prezență.
 
La început, am fost extrem de speriat. A fost greu să accept că mi se întâmplă asta. Cu toate acestea, vestea a fost mai puțin gravă decât ar fi putut fi.
 
Toată echipa medicală a fost exemplară. De la medici, asistente, până la infirmiere, toată lumea a făcut o treabă minunată aici, în spital. Aceștia m-au ajutat chiar și înainte de operație, când eram foarte speriat și mă gândeam cum va fi, cât de dificil și de îndelungat va dura.
 
A fost greu, dar a fost și ușor să trec peste. Domnu profesorul a fost foarte informativ și mi-a oferit toate detaliile necesare pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză. Este un profesionist extraordinar, abia aștept să discut din nou cu el și să-i mulțumesc pentru tot ajutorul acordat.
 
Unul dintre factorii care m-au ajutat să mă pregătesc pentru această intervenție a fost să întâlnesc și alți pacienți, unii cu probleme mai grave. Indiferent de locul în care te afli, întotdeauna există cineva care se confruntă cu dificultăți mai mari decât tine.

A fost o experiență mult mai complexă decât mă așteptam inițial, iar ceea ce mi-a plăcut cel mai mult a fost sentimentul de comunitate. Am simțit că toți pacienții sunt tratați cu respect și primesc tot sprijinul de care au nevoie. Oamenii se ajută reciproc.

Echipa medicală aici face o treabă extraordinară și le doresc mult succes în continuare și să-și atingă toate obiectivele. Observ că se dezvoltă într-o direcție extraordinară și am fost foarte bucuros să văd rezultatele aici. Nu pot explica în cuvinte cât de extraordinar este totul”, a povestit tânărul.

Comenteaza