Trei luni de la startul campaniei de vaccinare anti-COVID. Cum merge treaba la Cluj

Trei luni de la startul campaniei de vaccinare anti-COVID. Cum merge treaba la Cluj

Campania de vaccinare împotriva coronavirusului a debutat în România în urmă cu trei luni, pe 27 decembrie 2020, startul fiind dat simultan în toate țările UE. 

Pe 27 decembrie 2020 România începea campania de imunizare împotriva COVID-19. Acțiunea a fost împărțită în trei etape - primii care au primit vaccinul fiind cadrele medicale. Cea de-a două etapă, care a debutat pe 15 ianuarie,  a fost dedicată vadulților cu vârsta peste 65 de ani, persoanelor aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate și lucrătorilor care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale, iar pe 15 martie a fost deschisă platforma pentru programări și persoanelor din populația generală, eligibile în etapa a treia. În urmă cu aproape două săptămâni, platforma de programări a fost luată cu asalt de clujenii care doresc să se imunizeze, iar locurile care mai erau disponibile s-au epuizat rapid. În acest moment, județul Cluj este al doilea după București în ceea ce privește numărul persoanelor înscrise pe listele de așteptare - aproape 60.000 de persoane. 

Numărul persoanelor care au fost vaccinate până vineri seara în județ, a ajuns la aproape 140.000, după cum urmează - 49.005 cadre medicale și 90.725 de persoane eligibile în etapa a doua - în total 139.730. În total, în urma administrării serului au fost semnalate 289 de reacții adverse.

Trei luni de la startul campaniei de vaccinare anti-COVID. Care e situația la Cluj

Comenteaza