Ultimele zile ale campaniei ARAS. Testare gratuită şi anonimă pentru HIV şi hepatită C

Ultimele zile ale campaniei ARAS. Testare gratuită şi anonimă pentru HIV şi hepatită C

Suntem în Săptămâna Internaţională a Testării – SIT, iar Asociaţia Română Anti-SIDA, oferă posibilitatea testării gratuite şi anonime pentru HIV şi hepatită C.

Astfel, până pe 24 noiembrie, doritorii se pot testa în centrele ARAS sau pot comanda gratuit unul dintre cele 800 de kituri pe care asociaţia le oferă în cadrul campaniei. Testarea se adresează tuturor persoanelor peste 16 ani.

Clujenii care vor să se testeze o pot face la Checkpoint ARAS Cluj, în Piața Unirii 22. Programările se fac la 0751 11 10 17. Program: 17:00 – 21:00. Celelalte centre ARAS sunt: Checkpoint ARAS Bucureşti 0751 01 05 39, Checkpoint ARAS Iaşi 0751 12 07 08, Centrul de Sănătate ARAS – 0740.303.744 (https://arasnet.ro/sit-testare-centre/).

În întreaga lume, între 21 și 28 noiembrie, are loc Săptămâna Internaţională a Testării – SIT, iar Asociaţia Română Anti-SIDA, împreună cu alte 60 de organizaţii din domeniul SIDA şi al hepatitelor virale din 43 de ţări, organizează evenimente dedicate publicului larg.

Potrivit ARAS, a treia ediţie a SIT se desfăşoară într-un context „alarmant”, de scădere a numărului de teste, dar şi de creştere a numărului de cazuri noi de infecţie cu HIV în multe regiuni ale lumii, „provocate de diminuarea finanţărilor publice şi de lipsa de recunoaştere a actorilor comunitari”.

În condiţiile în care, în România, serviciile medicale şi sociale suferă de lipsa „cronică” de finanţare, ARAS cere factorilor de decizie naţionali şi internaţionali:

  • să pună prevenirea şi testarea în centrul priorităţilor sanitare, pentru a scădea rapid numărul noilor infectări
  • să recunoască rolul educatorilor între egali în oferta de servicii de îngrijire, prevenire şi testare, pentru a creşte calitatea vieţii persoanelor afectate
  • să integreze persoanele vulnerabile (în special tinerii, femeile, bărbaţii care fac sex cu bărbaţi, lucrătoarele sexual, persoanele transgender) în crearea şi implementarea activităţilor naţionale din domeniu, oferindu-le resursele necesare
  • să intensifice testarea pentru HIV și hepatite virale, pentru a acoperi întârzirea din ultimii 2 ani
    să promoveze și să generalizeze accesul la autotestare, prin stabilirea unor prețuri accesibile pentru autoteste atât pentru publicul larg, cât și pentru persoanele vulnerabile
  • să promoveze și să susțină prevenirea combinată
  • să asigure și să propună profilaxia pre-expunere (PrEP) persoanelor care nu sunt infectate cu HIV și să îi îndrume pe cei care trăiesc cu HIV către servicii de îngrijire complexe și constante
    să stimuleze inovația în prevenire, testare și tratament și să stimuleze capitalizarea bunelor practici din cele 3 domenii.

ARAS a asigurat anul trecut accesul la testare HIV pentru 650 persoane din România, prin trimiterea gratuită de teste rapide la domiciliu.

Comenteaza