Un deces din cinci este legat de poluare în România, avertizează Agenția Europeană de Mediu

Un deces din cinci este legat de poluare în România, avertizează Agenția Europeană de Mediu
| Foto: muntii-nostri.ro

13% dintre decesele din Uniunea Europeană sunt legate de poluare. România înregistrează circa un deces din cinci legat de poluare. Aceasta arată un raport publicat marţi de Agenţia Europeană de Mediu (AEM), potrivit AFP.

Agenţia Europeană de Mediu trage un semnal de alarmă în contextul pandemiei şi avertizează că actuala criză sanitară este un semnal care ar trebui să accelereze conştientizarea relaţiei dintre mediu şi sănătate. "Apariţia acestor agenţi patogeni zoonotici (ca în cazul COVID-19) este legată de degradarea mediului şi de interacţiunile dintre om şi animale în sistemul alimentar", afirmă studiul.

Studiul subliniază că europenii sunt în permanenţă expuşi la riscuri de mediu: poluarea aerului - care, chiar dacă s-a redus semnificativ, rămâne primul factor de mortalitate; poluarea sonoră şi cea cauzată de produsele chimice. În cele 27 de ţări ale UE şi în Regatul Unit, 630.000 de decese au putut fi atribuite direct sau indirect unui mediu poluat în 2012, potrivit ultimelor date oficiale disponibile, indică raportul care scoate în evidenţă importante diferenţe între vestul şi estul Europei şi legate de nivelul social-economic, transmite Digi24.

Astfel, în fruntea clasamentului, România înregistrează circa un deces din cinci legat de poluare, în timp ce în Suedia şi Danemarca este vorba de un caz din zece.

În principal legate de cancer, boli cardiovasculare şi respiratorii, "aceste morţi puteau fi evitate prin eliminarea riscurilor de mediu dăunătoare sănătăţii", subliniază AEM.

"Persoanele cel mai sărace sunt expuse disproporţionat poluării şi condiţiilor meteorologice extreme, inclusiv valurile de căldură şi frigul extrem. Aceasta are legătură cu locul unde trăiesc, muncesc şi merg la şcoală, frecvent în zone defavorizate social şi cartiere în periferia marilor artere de circulaţie", notează raportul.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza