Un simplu test de sânge, dezvoltat cu ajutorul AI, poate prezice cu 20 de ani înainte dacă o persoană riscă să facă Alzheimer

Un simplu test de sânge, dezvoltat cu ajutorul AI, poate prezice cu 20 de ani înainte dacă o persoană riscă să facă Alzheimer

Un nou test de sânge simplu, ieftin și neinvaziv ar putea ajuta la prezicerea riscului ca o persoană să dezvolte boala Alzheimer cu până la 20 de ani înainte de apariția simptomelor.

Potrivit experților, testele de sânge vor accelera dezvoltarea de noi terapii, făcând mai rapide şi mai ieftine studiile clinice, un proces care acum durează de obicei mai mulți ani şi costă milioane de dolari, deoarece se bazează pe metode scumpe, cum sunt tomografiile craniene cu emisie de pozitroni şi puncţiile lombare, prin care se recoltează lichid cefalorahidian.

Un nou test de sânge simplu, ieftin și neinvaziv ar putea ajuta la prezicerea riscului ca o persoană să dezvolte boala Alzheimer cu până la 20 de ani înainte de apariția simptomelor.

Un grup de la Universitatea Națională din Australia (ANU) a găsit o modalitate de a utiliza nanotehnologia, combinată cu inteligența artificială (AI), pentru a analiza proteinele din sângele uman și a căuta semne de neurodegenerare timpurie, sau „biomarkeri” care indică apariția bolii Alzheimer, scrie 360medical.ro.

Echipa de la ANU a dezvoltat un cip de siliciu ultra-subțire care conține „nanopori” – găuri mici, de dimensiuni nanometrice, care analizează proteinele una câte una, cu ajutorul unui algoritm avansat de inteligență artificială (AI).

Deși în prezent nu există un tratament pentru Alzheimer, Shankar Dutt, cercetător doctorand la ANU, a declarat că a afla dacă o persoană este expusă riscului de a dezvolta Alzheimer cu 20 de ani înainte de un potențial diagnostic ar putea îmbunătăți semnificativ rezultatele în materie de sănătate pentru pacienți.

„Dacă acea persoană poate afla nivelul de risc cu atât de mult timp înainte, atunci are suficient timp să înceapă să facă schimbări pozitive în stilul de viață și să adopte strategii de medicație care pot ajuta la încetinirea progresiei bolii”, a explicat el.

O cantitate mică de sânge este plasată pe cipul de siliciu și introdusă într-un dispozitiv portabil, de mărimea unui telefon mobil, care folosește algoritmul inteligent pentru a căuta semnături corespunzătoare proteinelor care prezintă semne de debut precoce al bolii Alzheimer.

Oamenii de știință de la ANU spun că algoritmul poate fi antrenat pentru a depista mai multe afecțiuni neurologice în același timp, inclusiv boala Parkinson, scleroza multiplă (SM) și scleroza laterală amiotrofică (SLA).

Potrivit profesorului Patrick Kluth, de la facultatea de cercetare în fizică (ANU), unul dintre coautorii studiului, depistarea timpurie este vitală pentru un tratament eficient, dar implică în mod normal proceduri spitalicești invazive și costisitoare, cum ar fi o puncție lombară, care poate fi solicitantă din punct de vedere fizic și mental pentru pacienți.

„Tehnica noastră, pe de altă parte, necesită doar o mică probă de sânge, iar pacienții ar putea primi rezultatele aproape în timp real”, spune profesorul.

Testul rapid și simplu ar putea fi efectuat de către medicii de familie și alți medici, ceea ce ar elimina necesitatea unei vizite la spital și s-ar dovedi deosebit de convenabil pentru persoanele care locuiesc în zone regionale și îndepărtate.

Oamenii de șltiință australieni speră că tehnica de screening de la ANU ar putea fi disponibilă în următorii cinci ani.

Cercetarea a fost publicată pe 18 septembrie, în revista Small Methods.

În august 2020, o echipă din Statele Unite a anunțat realizarea unui alt test de sânge care poate indica nivelul proteinelor tau, numite fosfo-tau217 (p-tau217), și care de asemenea ar putea detecta afecțiunea cu până la 20 de ani înainte de apariația simptomelor specifice.

Comenteaza