Universitatea Oxford testează pe oameni un vaccin împotriva virusului letal Nipah

Universitatea Oxford testează pe oameni un vaccin împotriva virusului letal Nipah

Universitatea Oxford a anunţat joi că a început testarea pe oameni a unui vaccin experimental împotriva virusului Nipah, care a dus la apariţia unor focare epidemiologice în statul indian Kerala şi în alte regiuni ale Asiei.

Deocamdată nu există niciun vaccin autorizat pentru acest virus mortal. Nipah a fost identificat pentru prima dată în urmă cu aproximativ 25 de ani în Malaezia şi a cauzat de atunci mai multe focare în Bangladesh, India şi Singapore.

Primii participanţi la studiul clinic organizat de Universitatea Oxford au primit doze de vaccin în cursul săptămânii trecute. Vaccinul se bazează pe aceeaşi tehnologie ca şi cea utilizată în vaccinurile anti-COVID-19 dezvoltate de AstraZeneca şi Serum Institute of India.

Studiul clinic de fază incipientă include 51 de pacienţi, va avea loc la Oxford şi va examina siguranţa şi răspunsul imunitar indus de acest vaccin la persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani, a declarat un purtător de cuvânt al Institutului de Ştiinţe Pandemice din cadrul Universităţii Oxford, informează Reuters, citat de Agerpres.

Faze suplimentare ale studiilor clinice sunt aşteptate să fie organizate ulterior într-o ţară afectată de virusul Nipah.

"Nipah are un potenţial epidemic, deoarece liliecii fructiferi care îl găzduiesc se găsesc în zone în care trăiesc peste 2 miliarde de oameni. Acest test reprezintă un pas înainte în eforturile de a crea o suită de instrumente de protecţie împotriva acestui virus ucigaş", a declarat In-Kyu Yoon, directorul Coaliţiei pentru Inovaţii în Pregătirea în caz de Epidemii (CEPI).

Studiul clinic este condus de Oxford Vaccine Group şi finanţat de CEPI, o coaliţie globală care sprijină dezvoltarea de vaccinuri împotriva bolilor infecţioase emergente.

În 2022, compania Moderna a demarat, de asemenea, un studiu clinic în stadiu incipient pentru un vaccin împotriva virusului Nipah, pe care l-a dezvoltat împreună cu Institutul Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase din Statele Unite.

În septembrie 2023, statul indian Kerala s-a confruntat cu cel de-al patrulea focar de virus Nipah din ultimii cinci ani, înregistrând şase persoane infectate şi două decese.

Infecţia cauzată de virusul Nipah poate provoca febră, dureri de cap, tuse şi dificultăţi de respiraţie, urmate cel mai probabil de o inflamare a creierului. Rata de mortalitate este estimată între 40% şi 75%, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Comenteaza