Vaccinații, risc la jumătate de a dezvolta forme de ''long COVID'' față de nevaccinați

Vaccinații, risc la jumătate de a dezvolta forme de ''long COVID'' față de nevaccinați

Persoanele vaccinate sunt mai puțin afectate de formele COVID-19 de lungă durată în comparaţie cu persoanele nevaccinate, arată un studiu britanic.

Aceasta este concluzia unui raport dat publicităţii de Agenţia britanică pentru siguranţă sanitară (UKHSA), care trece în revistă 15 studii de specialitate, potrivit Reuters.

UKHSA a precizat că persoanele cărora le-au fost administrate vaccinuri în două doze precum Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Moderna sau într-o singură doză precum cel produs de J&J au prezentat un risc de circa 50% de a dezvolta simptomatologie ''long COVID-19'' în comparaţie cu persoanele nevaccinate.

''Aceste studii completează potenţialele beneficii al vaccinării complete împotriva COVID-19'', a spus Mary Ramsay, directoarea departamentului de imunizare din cadrul UKHSA.

''Vaccinarea este cea mai bună modalitate de a te proteja împotriva simptomelor grave în eventualitatea unei infectări şi ar putea totodată contribui la reducerea impactului de termen mai lung'', a mai spus ea.

Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, a ridicat restricţiile impuse împotriva COVID-19 în Anglia întrucât dozele booster şi severitatea mai mică a variantei Omicron au diminuat legătura dintre cazurile de infectare şi decese.

Marea Britanie raportează cu toate acestea circa 50.000 de cazuri zilnic, iar cazurile moderate de COVID-19 pot fi urmate de forme debilitante de ''long COVID-19'' şi de simptome asociate precum oboseală, probleme de memorie şi stare de confuzie.

Potrivit UKHSA, un procent estimat de 2% din populaţia Marii Britanii a raportat simptome de COVID-19 cu evoluţie lungă, cele mai frecvente fiind oboseală, dificultăţi de respiraţie, dureri musculare sau articulare.

Trei din patru studii care compară simptomele long COVID înainte şi după vaccinare sugerează că numărul celor care au raportat o ameliorare a simptomelor long COVID după vaccinare a fost mai mare decât al celor care au raportat o înrăutăţire.

Alte trei studii au ajuns la concluzia că simptomele long COVID s-au ameliorat la cei care s-au vaccinat, în comparaţie cu cei care au rămas nevaccinaţi.

Comenteaza