Vaccinul anti-COVID, de la OPȚIONAL la OBLIGATORIU? Ce spune Rafila

Vaccinul anti-COVID, de la OPȚIONAL la OBLIGATORIU? Ce spune Rafila

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a spus miercuri că este nevoie de o dezbatere, ''să ne gândim eventual la vaccinarea obligatorie în UE''.

''Cred că este de înţeles şi adecvat'' să avem o dezbatere şi ''să ne gândim eventual la vaccinarea obligatorie în UE'', a spus, ieri, Ursula Von der Leyen, arătând că este deschisă la discuții în privința introducerii obligativității vaccinării la nivelul Uniunii Europene.

Chestionat pe această temă, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a declarat mai reținut.

„Sunt tot felul de discuții. Eu aș fi puțin mai reținut. Vaccinarea trebuie să fie un act voluntar. Mai este un lucru – trebuie să vedem, în contextul emergenței acestei noi tulpini, care e eficacitatea vaccinării”, a declarat Alexandru Rafila la o conferinţă organizată la Colegiul Medicilor.

Acesta a făcut, însă, un nou apel la vaccinare.

„Și acum pledez în continuare (pentru vaccinare – n.r.). Facem din nou apel la toată lumea, dacă dorește să aibă sărbători în liniște, în siguranță, să-și vaccineze în primul rând persoanele vârstnice și pe cei cu boli cronice din familie. În ceea ce privește obligativitatea vaccinării sunt discuții în interiorul unor state membre, iar această decizie nu a fost adoptată în parlamentele respective”, a mai spus  ministrul.

De asemenea, șeful DSU, Raed Arafat, a declarat săptămâna trecută că, în acest moment, "nu s-a pus pe masă o discuţie" privind vaccinarea obligatorie.

„La acest moment, la nivelul CNSU, la nivelul comitetelor cu care lucrăm, nu există astfel de abordare, în România. Sunt, într-adevăr, Austria şi alte ţări care discută de partea de obligativitate şi sunt şi unele măsuri mai dure care se implementează din partea unor ţări, acolo unde acum este o creştere a valului, a numărului cazurilor. Noi, la acest moment, măsurile pe care le-am implementat - şi am văzut că a ajuns să scadă numărul cazurilor - şi sigur că şi datorită acestor măsuri şi poate că şi populaţia a devenit mai atentă... Plus, trebuie să recunoaştem că s-au mai vaccinat un număr de oameni, chiar dacă nu este numărul pe care noi ni l-am dorit, dar totuşi s-au vaccinat peste un milion de oameni în perioada care a trecut. La acest moment nu s-a pus pe masă o discuţie fie referitoare la vaccinare obligatorie”, a afirmat, vineri, Raed Arafat.

Comenteaza