Vaccinul anti-COVID de la Pfizer-BioNTech, lăudat de specialiști: "Este un triumf"

Vaccinul anti-COVID de la Pfizer-BioNTech, lăudat de specialiști: "Este un triumf"

Rezultatele complete ale studiilor clinice ale vaccinului anti-Covid-19 dezvoltate de Pfizer-BioNTech au fost publicate în New England Journal of Medicine, cea mai bine cotată revistă de medicină din Statele Unite. Revista notează într-un editorial că rezultatele confirmă un „triumf” al vaccinului.

Rezultatele complete ale studiilor clinice ale vaccinului anti-Covid-19 dezvoltate de Pfizer / BioNTech au fost publicate joi, 10 decembrie, în New England Journal of Medicine, cea mai bine cotată revistă de medicină din Statele Unite, relatează Le Figaro. 
 
Revista ştiinţifică notează într-un editorial că rezultatele confirmă un „triumf” al vaccinului, după ce un comitet de experţi convocat de Agenţia Statelor Unite pentru Medicamente (FDA) a început joi să examineze datele produsului în public, în scopul recomandării sau nu a autorizarii sale de introducere pe piaţă, ceea ce lasă puţine îndoieli. Producătorii înşişi au publicat rezultatele în comunicate de presă pe 18 noiembrie, iar marţi FDA a publicat propriul rezumat detaliat al rezultatelor privind eficacitatea şi siguranţa vaccinului.
 
Ediţia de joi confirmă eficacitatea foarte ridicată: persoanele vaccinate aveau un risc cu 95% mai mic de a contracta Covid-19, boala cauzată de noul coronavirus. Şi eficacitatea a fost similară indiferent de vârstă, sex, etnie, greutate sau prezenţa patologiilor. Studiul confirmă, de asemenea, siguranţa vaccinului. Efectele adverse, cum ar fi durerea în jurul locului de injectare, oboseala şi durerile de cap, sunt frecvente, dar nu au fost observate probleme serioase de siguranţă în studiul clinic, care a recrutat până acum 44.000 de persoane, dintre care jumătate au primit vaccinul şi cealaltă jumătate un placebo.
 
Doi specialişti de la New England Journal of Medicine, în editorialul lor, indică „probleme minore” în date, inclusiv necunoscutul despre capacitatea vaccinului de a preveni formele asimptomatice ale bolii. Dar concluzionează: „Cu toate acestea, rezultatele procesului sunt suficient de impresionante pentru a fi adevărate în orice analiză. Este un triumf.”

Comenteaza