Val de viroze la Cluj. Cabinetele medicilor, luate cu asalt de către bolnavi

Val de viroze la Cluj. Cabinetele medicilor, luate cu asalt de către bolnavi
În ultima perioadă, cabinetele medicilor de familie din Cluj au fost luate cu asalt de pacienţi care acuză febră, dureri de gât, dureri musculare sau stări de slăbiciune.

Cazurile de viroze au început să se înmulţească în urmă cu două săptămâni, iar de atunci, medicii primesc zilnic zeci de solicitări pentru consulţaţii din partea pacienţilor care prezintă simptome de răceală sau chiar gripă.

"Sunt multe cazuri, mai ales la început de săptămână. Luni am avut dublu numărul de consultaţii decât de obicei; am avut chiar două cazuri de suspiciune de gripă şi i-am şi trimis la Boli Infecţioase, iar săptămâna trecută am avut iar un caz suspect de gripă care e internat. Deci sunt multe gripe şi pneumonii, iar cazurile sunt mai grave", a explicat Ioan Mureşan, medic de familie.

Chiar dacă statisticile arată că numărul îmbolnăvirilor este normal pentru această perioadă, doctorii spun că răcelile şi virozele nu trebuie ignorate, mai ales că sub o banală răceală se poate ascunde un caz de gripă. Săptămâna trecută, la Cluj au fost înregistrate 2.110 cazuri de viroze respiratorii, 448 de pneumonii şi un caz de gripă, în timp ce cu o săptămână înainte au fost 2.330 de viroze, 397 pneumonii şi două cazuri de gripă.

"E o perioadă mai aglomerată, avem şi cazuri de suspiciune de gripă. Avem şi multe cazuri de viroze la copii, cum e perioada asta de trecere de la iarnă la primăvară, cu o imunitate mai slăbită a organismului, atunci copiii sunt mai sensibili. Dacă înainte aveam 30 de consultaţii, acum am cam 40", a explicat Emiliana Costiug, medic de familie.

În cazul virozelor respiratorii simptomele sunt moderate şi se manifestă prin strănut, scurgeri nazale, tuse productivă, durere de gât, febră moderată, sau durere de cap, asta în timp ce gripa se manifestă cu simptome severe precum frisoane, febră 39-40 de grade, dureri de gât, tuse seacă, rinită şi stare generală alterată. Cei mai expuşi sunt copiii, persoanele în vârstă şi bolnavii cronici, din cauză că sistemul lor imunitar este mai fragil.

În total, pe parcursul întregii luni februarie, la Cluj s-au înregistrat 12 cazuri de gripă, iar patru dintre aceşti bolnavi şi-au pierdut viaţa. Dintre aceştia, trei erau bolnavi cronici nevaccinaţi, iar al patrulea era un copilaş de numai şapte săptămâni care, din cauza vârstei fragede şi a organismului care nu a putu face faţă bolii, a pierdut lupta cu viaţa.

La Cluj, distribuirea dozelor de vaccin a început în octombrie. Potrivit informațiilor oferite la acel moment de şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, în judeţ ar fi necesare 53.000 de doze, raportat la datele furnizate de medicii de familie şi spitale, conform centralizărilor din sistem.

"Vaccinul a fost un succes: faţă de alţi ani, oamenii au fost mai receptivi şi s-au vaccinat, iar dintre vaccinaţi nu am avut nici unul bolnav. Mai mult decât atât, tulpina care e confirmată acum la nivel naţional este cu H1N1, exact cea cuprinsă în vaccin", a precizat Mureşan.

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor, DSP Cluj recomandă păstrarea unei igiene corporale riguroase, evitarea aglomerărilor umane şi a contactului cu persoanele bolnave, evitarea automedicaţiei şi prezentată la medicul de familie în cazul apariţiei unor simptome, izolarea bolnavului de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic, precum şi menţinerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în colectivităţi.

Comenteaza