Valul 4 a crescut de peste 6 ori consumul de medicamente anti-COVID în spitale. Câte mai sunt pe stoc

Valul 4 a crescut de peste 6 ori consumul de medicamente anti-COVID în spitale. Câte mai sunt pe stoc

Ministerul Sănătății a anunțat situația stocurilor de medicamente pentru tratarea COVID-19 și a precizat că în ultimele două luni consumul de medicamente pentru tratarea pacienţilor infectaţi a crescut de cel puţin 6 ori.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Ministerul Sănătății precizează că a asigurat în perioada septembrie-octombrie 2021, un număr de 126.845 de flacoane de Veklury (Remdesivir) și că în data de 15 octombrie a semnat cu firma producătoare un contact subsecvent pentru 139.200 de flacoane care va acoperi perioada de consum până în luna decembrie 2021.

"Mai mult, în perioada următoare, un nou contract subsecvent de încă 100.000 de flacoane va fi semnat în urma căruia va fi acoperit și consumul din luna ianuarie 2022. Astăzi, 3 noiembrie 2021, stocul de Veklury (Remdesivir) este de 31.000 flacoane", precizează Ministerul Sănătății într-un comunicat.

Veklury (Remdesivir) a fost primul tratament autorizat pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus, acesta primind o autorizație de introducere pe piață condiționată. Medicamentul se administrează pacienților cu forme medii, ventilați mecanic, sau care necesită aport de oxigen.

De asemenea, Ministerul Sănătății transmite că "a făcut eforturi considerabile" pentru aprovizionarea cu Tocilizumab.

"În ceea ce privește Tocilizumab, Ministerul Sănătății a făcut eforturi considerabile în ultima perioadă pentru aprovizionarea cu acest medicament, având în vedere stocurile reduse la nivel mondial.

În perioada septembrie – octombrie 2021, au fost repartizate către unitățile sanitare care tratează pacienți cu SARV-Cov -2 cu forme critice și severe, care necesită ventilație mecanică și oxigen un număr de 14 106 de flacoane de diferite volume.

În prezent se fac demersuri pentru încheierea unui nou constract subsecvent pentru achiziția unui număr de 1000 de flacoane de Tocilizumab, din care 900 de flacoane de 400 mg.

Totodată, Ministerul Sănătății (MS) a solicitat Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) activarea Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene pentru achiziționarea altor 12 700 de flacoane de Tocilizumab".

În privința anticorpilor monoclonali, MS informează că a semnat un contract de 10 000 de doze, primele 7.500 de doze fiind deja repartizate în 147 de spitale care tratează pacienți infectați cu SARS-Cov-2: "Anticorpii monoclonali reprezintă o șansă pentru prevenirea formelor severe de COVID-19. Anticorpii monoclonali sunt medicamente inovatoare care se administrează în formele ușoare și medii de boală. Corect utilizate, aceste medicamente previn cu succes trecerea la stadii severe".

De asemenea, 519.839 de tablete de Favipiravir se aflau în stocul unităților sanitare de pe întregul teritoriu al României pe 1 noiembrie.

"Începând cu data de 12 octombrie 2021 a fost aprobată actualizarea protocolului de tratament al pacienților cu COVID 19 prin care a fost facilitată asigurarea medicamentului Favipiravir în ambulatoriu cu prescripție medicală, conform recomandărilor specialiștilor din Comisia de specialitate de boli infecțioase pentru pacienții aflați la debutul bolii.

Stocurile existente astăzi la nivel național acoperă necesarul de tratament pentru aproximativ 7.426 de pacienți pentru cel puțin 10 zile, conform necesarului și estimărilor comisiei de specialitate. La nivel local pot fi realizate relocări de stocuri între unitățile medicale, în funcție de necesități", transmite MS.

50.000 de cutii de Favipiravir, donate statului de Terapia Cluj

Reamintim că, în urmă cu o săptămână, Terapia Cluj a donat statului Favipiravir pentru 50.000 de pacienţi COVID, în valoare de 16 milioane lei. 

"Apreciem gestul societății Terapia S.A care vine în sprijinul pacienților români'' a declarat atunci Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza