Varianta Delta, transmitere comunitară susținută în toată țara. Datele INSP

Varianta Delta, transmitere comunitară susținută în toată țara. Datele INSP

Institutul Național de Sănătate Publică transmite că varianta Delta a COVID-19 a întrunit toate criteriile de transmitere comunitară susținută la nivel național. 

Conform INSP, tulpina Delta a fost identificată în cazul infectărilor în 38 de județe și în București, iar mai mult de jumătate din cazurile identificate nu au legătură între ele sau un istoric de călătorie în străinătate.

”Până săptămâna trecută inclusiv, cazurile fără legătură epidemiologică reprezintă 50,8% din total. Au fost excluse din calcul cazurile care au refuzat colaborarea cu DSP și cele care nu au putut fi contactate”.

”În ciuda limitărilor (variabilitatea numărului de probe secvențiate de la o săptămână la alta și secvențierea cu precădere a unor probe selectate dintre cele pozitive la RT-PCR specific de variantă), observarea datelor colectate pentru cazurile cu probe secvențiate, cuplată cu rata de creștere a numărului de cazuri, arată că actualul profil de evoluție a epidemiei este determinat de transmiterea variantei Delta”, concluzionează INSP.

În ultima săptămână, au fost identificate un număr de 187 de cazuri de infectare cu varianta Delta, din 190 de secvențieri. În plus, 12 persoane confirmate cu această tulpină și-au pierdut viața, între acestea și un bărbat de 44 de ani din Capitală, cu schema de vaccinare incompletă.

Până la data de 5 septembrie, la Cluj au fost confirmate 36 de cazuri de infectare cu Delta și s-au înregistrat 2 decese. 

În total au fost înregistrate şi comunicate la INSP - CNSCBT 75 decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, din care 27 cu varianta Alpha, 3 cu varianta Gamma şi 45 cu varianta Delta. Dintre cele 807 cazuri confirmate cu varianta Delta, 191 (23,7%) fuseseră vaccinate: 7 incomplet şi 184 complet vaccinate (22,8% din total).

Comenteaza