Variola maimuţei. Care sunt primele semne ale bolii, înainte de apariția erupțiilor

Variola maimuţei. Care sunt primele semne ale bolii, înainte de apariția erupțiilor

Există câteva semne care-i pot idica persoanei care a fost infectată cu virusul care provoacă variola maimuței că a făcut boala, înainte să apară erupţiile pe piele, astfel că aceasta s-ar putea autoizola încă de la primele simptome.

Dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Victor Babeş din Timişoara, a explicat cum se manifestă variola maimuţei şi care sunt elementele care o diferenţiază de alte afecţiuni cu care până într-un punct se poate confunda uşor.

„Această variolă a maimuţei este o infecţie virală rară, care se transmite direct sau indirect de la animal la om. Chiar dacă virusul este rezistent, această variolă a maimuţei nu este o boală foarte contagioasă, ca ea să se răspândească de la individ la individ necesită un contact direct, prelungit, foarte apropiat”, a spus dr. Cristian Oancea, pentru News.ro.

Mărirea în volum a ganglionilor limfatici, durerile musculare şi articulare, simptome care preced apariţia erupţiilor cutanate specifice bolii variola maimuţei. Totuşi, simptomele pot fi comune şi altor afecţiuni până la apariţia leziunilor cutanate, inclusiv bolii covid 19, aşa că pacienţii trebuie să se autoizoleze încă de la primele simptome de boală şi să ţină legătura cu medicul, spune dr. Oancea.

„O atenţie deosebită la aceste adenopatii care sunt mai pronunţate la pacienţii care dezvoltă variola maimuţei. Aceste umflături ganglionare, ganglioni limfatici măriţi în volum. Pot să apară şi aceste dureri musculare, artralgii, mialgii, simptome care preced apariţia erupţiilor cutanate. 

Esenţa este ca cei care au simptomatologie să se prezinte la colegii de la boli infecţioase şi să urmeze sfaturile lor. Putem să internăm sau pot să se autoizoleze la domiciliu. 

Poate să dureze câteva zile în care simptomele, durerile musculare, articulare, starea de pseudoviroză care se pot suprapune cu alte infecţii respiratorii, de exemplu. Şi atunci pacienţii pot să aibă şi anumite stări febrile sau sub febrilităţi şi de asta la început, când apar aceste simptome, este mai bine ca pacientul să se autoizoleze şi după aceea apar acele bube, acele pustule care ne atrag atenţia şi trebuie să vină pentru diagnostic de specialitate şi să fie recoltat”, a mai explicat medicul. 

Până în prezent, în România au fost confirmate 14 cazuri de infectare. Este vorba de bărbați cu vârste cuprinse între 24 și 42 de ani.

Comenteaza