Vești bune! Persoanele vaccinate anti-COVID sunt protejate și împotriva noilor tulpini

Vești bune! Persoanele vaccinate anti-COVID sunt protejate și împotriva noilor tulpini

Două echipe de cercetători au testat două dintre noile tulpini ale SARS-CoV-2 în contact cu plasma prelevată de la persoane care au primit și rapelul vaccinului Moderna sau Pfizer/BioNTech, iar rezultatele au fost încurajatoare.

Astfel, potrivit studiilor publicate de CNN, chiar dacă mutațiile virusului, una descoperită pentru prima dată în Marea Britanie, iar cealaltă identificată pentru prima dată în Africa de Sud, au reușit să reducă din imunitatea oferită de vaccinul anti-Covid, niciuna dintre ele nu a reușit să elimine de tot nivelul de anticorpi.

O echipă condusă de doctorul Michel Nussenzweig de la Universitatea Rockefeller a testat plasma luată de la 20 de persoane cărora li s-au administrat două doze, fie Pfizer, fie Moderna, ca parte a studiilor clinice.

Cercetătorii au descoperit că vaccinurile au produs răspunsuri puternice la anticorpi, precum și celule care continuă să producă anticorpi noi timp de luni de zile sau chiar ani, scrie Digi24.ro.

Diferitele mutații ale virușilor au fost „ratate” de anumite tipuri de anticorpi, dar în schimb corpurile voluntarilor au lansat mai multe tipuri de anticorpi asupra virusurilor.

„Când alături toate aceste amestecuri de anticorpi, împreună pot avea grijă de mutații. Ceea ce vrem cu adevărat să facem cu aceste vaccinuri este să ținem oamenii departe de spital. Și este extrem de probabil ca acest lucru să se întâmple”, a explicat Nussenzweig.

Cu toate acestea, vaccinurile ar trebui updatate pentru a face față noilor mutații, ceea ce vaccinurile produse de Pfizer și Moderna permit.

Totodată, echipa condusă de Ugur Sahin, cel care a contribuit la inventarea vaccinului BioNTech, realizat și distribuit de Pfizer, și-a testat vaccinul împotriva variantei B.1.1.7 întâlnită în Marea Britanie.

Echipa nu a găsit „nicio diferență semnificativă din punct de vedere biologic în activitatea de neutralizare”, au spus experții, precizând că „ar fi prudent” să se înceapă să se modifice vaccinul, pentru orice eventualitate.

Comenteaza