Vine canicula peste Cluj! Ce ne sfătuiesc medicii

Vine canicula peste Cluj! Ce ne sfătuiesc medicii
| Foto: © ChameleonsEye/Shutterstock

România va fi afectată de un val de caniculă, în următoarele zile, iar meteorologii avertizează că în partea de vest a țării temperaturile vor ajunge până la 40 de grade.

În perioadele cu temperaturi foarte ridicate se recomandă populaţiei să urmeze sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 10.00-18.00.

Persoanele cu risc crescut la efectele caniculei sunt copiii, vârstnicii, gravidele și bolnavii cu afecțiuni cronice (în special cardiace și respiratorii).

În zilele cu caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri), fără a aştepta să apară senzaţia de sete.

Se recomandă evitarea alcoolului şi a băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Este recomandat consumul de fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Recomandarea este ca alimentele proaspete să fie cumparate din magazine care dispun de instalații frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor ușor perisabile.

Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să avem o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

De asemenea, medicii recomandă utilizarea unor creme cu factor de protecție mare, care să fie aplicate pe pielea uscată, cu 15-30 minute înainte de a pleca din casă.

Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinărit, etc) şi aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Respectarea acestor recomandari poate reduce semnificativ riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte mari.

Comenteaza