Zeci de noi infectări cu tulpina din Marea Britanie. Cazuri și la Cluj

Zeci de noi infectări cu tulpina din Marea Britanie. Cazuri și la Cluj

Au fost identificate noi cazuri de infectare cu tulpina de coronavirus din Marea Britanie la Cluj. Specialiștii spun că a devenit deja varianta dominantă în marile oraşe ale ţării.

Reprezentanții MedLife au analizat 90 de probe aleatorii, iar jumătate conțineau tulpina originară din Marea Britanie. Potrivit sursei citate, din lotul de 90 de probe prelevate în mod aleatoriu în perioada 3 – 11 februarie de la pacienți testați pozitiv prin RT-PCR, 45 conțin tulpina B1.1.7 a coronavirusului, descoperită în Marea Britanie.

"Acestea provin de la pacienți din diferite orașe ale țării: București – 26 de cazuri, Brăila – 1 caz, Galați – 2 cazuri, Timișoara – 6 cazuri, Cluj – 3 cazuri, Focșani – 1 caz, Ploiești – 1 caz, Pitești -1 caz, Turda – 1 caz, Tg. Jiu – 2 cazuri, Vaslui – 1 caz”, se arată în comunicatul MedLife, conform News.ro.

Numărul cazurilor de infectare cu varianta britanică a cornavirusului identificate în România a ajuns la 124, dintre care 79, în mai puțin de două luni.

"Dacă în urmă cu două săptămâni anunţam că prevalenţa cazurilor identificate cu tulpina britanică este de 26,6% pe lotul analizat la acel moment, acum procentul aproape s-a dublat, 50% din probele analizate în lotul curent conţinând tulpina B1.1.7, cunoscută ca având originea în Marea Britanie. Considerând că eşantionul analizat este reprezentantiv, datele confirmă dinamica anticipată în rundele anterioare de secvenţiere şi faptul că, cel mai probabil, această tulpină a devenit deja varianta dominantă în marile oraşe ale ţării, urmând, cel mai probabil, să devină tulpina cu cea mai mare frecvenţă în următoarele 3-5 săptămâni la nivel naţional. Astfel, România ar fi printre primele ţări din Uniunea Europeană în care predomină varianta britanică a coronaviursului", a declarat Dumitru Jardan, biolog şi coordonator al studiului de secvenţiere derulat de MedLife.

Până acum, la Cluj au fost identificate în total 9 cazuri cu tulpina descoperită în Marea Britanie.

Comenteaza