Zeci de refugiați ucraineni, internați în România cu COVID și sindrom diareic acut. Au fost depistate și cazuri de rujeolă

Zeci de refugiați ucraineni, internați în România cu COVID și sindrom diareic acut. Au fost depistate și cazuri de rujeolă

Secretarul de stat Adriana Pistol a anunţat, marţi, că zeci de ucraineni veniţi în România au fost internaţi în spitale cu sindrom diareic acut şi cu COVID, dar au fost diagnosticate și câteva cazuri de rujeolă.

Zeci de ucraineni refugiați în România sunt internați în prezent în spitalele din țara noastră. “Avem maxim în jur de 50 de persoane internate. Marea lor majoritate se datorează afecțiunilor cronice“, a precizat Adriana Pistol, marţi, într-o conferinţă de presă. 
 
“Noi am instituit un sistem de supraveghere sindromic în toate taberele, locaţiile, unde cetăţenii ucraineni sunt cazaţi în prezent. (…) Marea lor majoritate au avut simptom de tip respirator acut, dintre aceştia o parte au fost şi internaţi, respectiv 42 de persoane, majoritatea au fost infectaţi cu SARS-CoV-2. Am avut o suspiciune de sindrom difteric, difterie, dar care, din fericire, s-a infirmat, nu a fost în cazul. Avem nouă cazuri raportate de sindrom eruptiv, din care unul a fost internat. Practic aici vorbim în special despre rujeolă, deci pojar. Şase cazuri au fost şi testate, cel care a fost internat era chiar un copil ucrainean, din Suceava, care, din fericire, a fost infirmat că fi avut pojar. Cu toate acestea avem confirmate cazuri de rujeolă în judeţul Bacău, în judeţul Satu Mare”, a afirmat Adriana Pistol.
 
Secretarul de stat a mai anunţat că 38 de ucraineni au fost internaţi cu sindrom diareic acut. 
 
“Ceea ce mai remarcaţi este prezenţa sindromului diareic acut, care iarăşi a făcut obiectul unor investigaţii epidemiologice şi pentru care 38 de persoane au fost internate. Au fost chiar două focare, în special unul dintre ele a fost chiar diagnosticat cu rotavirus, deci un sindrom diareic de natură virală. Am avut o suspiciune de icter, care era de alte cauze şi nu hepatită sau altceva“, a spus Pistol.

Direcțiile de Sănătate Publică monitorizează săptămânal situația privind starea de sănătate a cetățenilor ucraineni pentru a împiedica apariţia de cazuri de boală infecţioasă transmisibilă.

“Această monitorizare se face săptămânal prin echipele pe care le deplasăm în toate locaţiile cunoscute de Direcţiile de Sănătate Publică. De fiecare dată, când apare o locaţie de cazare nouă, aceştia, dacă sunt informaţi merg şi fac un soi de triaj zilnic al persoanelor care sunt cazate acolo pentru a împiedica apariţia de cazuri de boală infecţioasă transmisibilă în aceste locaţii de cazare”, a mai explicat secretarul de stat.
 
Până luni seara, în România au intrat  509.348 de cetăţeni ucraineni.

Comenteaza