Zile de foc la Cluj! Temperaturi spre 40 de grade Celsius/ Sfaturi pentru a suporta mai uşor căldura

Zile de foc la Cluj! Temperaturi spre 40 de grade Celsius/ Sfaturi pentru a suporta mai uşor căldura

Meteorologii au emis pentru joi şi vineri o avertizare de caniculă pentru întreaga ţară. În județul Cluj temperaturile vor ajunge până la 39 de grade Celsius.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Urmează zile fierbinți în întreaga țară, astfel că autoritățile au transmis câteva recomandări populației pentru această perioadă:

Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, cu pauze în spații dotate cu aer condiționat - magazine, spații publice.

În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Nu consumați alcool - vă deshidratează și vă transfotmă într-o potențială victimă a caniculei.

Consumați fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă și evitați alimentele cu conținut ridicat de grăsimi.

Nu lăsați copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme.

Mențineți legătura cu persoanele în vârstă - rude, vecini, persoane cu dizabilități, interesați-vă de starea de sănătate a acestora și oferiți-le asistență ori de câte ori au nevoie.

Cereți sfatul medicului de familie, la nevoie. 

Specialiştii le recomandă oamenilor să consume alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor.

Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Cum limităm creşterea temperaturii în locuinţe

Închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile. Deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă.
Stingeţi sau scadeţi intensitatea luminii artificiale și închideţi orice aparat electrocasnic de care nu aveţi nevoie.

Două zile de caniculă în România

Conform meteorologilor ANM, joi și vineri, în 7 judeţe din vestul ţării va fi Cod Roşu de caniculă, în alte 11 Cod Portocaliu, iar în restul ţării va fi Cod Galben.

Codul Roşu este valabil joi şi vineri în judeţele Caraş-Severin, Timiş, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj şi Maramureş. În aceste zone se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei. Acestea vor fi cuprinse între 39 şi 41 de grade, iar în nord-vest între 35 şi 38 de grade. În cursul nopţii valorile termice nu vor coborî, în general, sub 20-24 de grade.

Meteorologii au emis un Cod Portocaliu pentru sud-vestul şi centrul ţării, unde va fi, de asemenea, caniculă şi disconfort termic accentuat. Se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 şi 39 de grade în Oltenia şi între 35-37 de grade în cea mai mare parte a Transilvaniei. Valorile nocturne nu vor coborî, în general, sub 20-22 de grade. Sunt vizate 11 judeţe: Bistriţa-Năsăud, Cluj, Mureş, Alba, Sibiu, Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Mehedinţi, Dolj şi Olt.

În restul teritoriului va fi în vigoare Codul Galben. Astfel, în zilele de joi şi vineri valul de căldură va cuprinde toată ţara, iar disconfortul termic va fi ridicat şi indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În Muntenia, Dobrogea, Moldova şi estul Transilvaniei maximele termice se vor situa, în general, între 33 şi 37 de grade, iar local minimele nu vor coborî sub 20 de grade.

Zile de foc la Cluj! Temperaturi spre 40 de grade Celsius/ Sfaturi pentru a suporta mai uşor căldura

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza