Se închide „turnul înclinat” din Bologna. Primar: Intervenția este necesară pentru a salva monumentul

Se închide „turnul înclinat” din Bologna. Primar: Intervenția este necesară pentru a salva monumentul
| Foto: dan.grytsku.gmail.com - Depositphotos.com

Autoritățiile din Bologna au decis să închidă Piaţa care înconjoară „turnul înclinat" medieval pe o perioadă determinată.

Piaţa care înconjoară „turnul înclinat" medieval din Bologna va fi închisă pentru „câţiva ani", pe fondul îngrijorărilor legate de faptul că structura din secolul al XII-lea se înclină prea mult.

Primarul oraşului italian, Matteo Lepore, a declarat că închiderea Piazza di Porta Ravegnana este necesară pentru a „salva" turnul Garisenda, relatează The Guardian, citat de Mediafax.

„Nu intervenim pentru că ne gândim că s-ar putea prăbuşi în orice moment, intervenim pentru că vrem să îl punem în siguranţă şi să îl restaurăm", a spus el.

Soarta turnului Garisenda, înalt de 48 de metri, care se află alături de turnul Asinelli, de două ori mai înalt, a fost subiect de discuţie în oraşul din Emilia-Romagna după ce oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Bologna au detectat o creştere anormală a oscilaţiei turnului.

Garisenda, care l-a lăsat vrăjit pe Charles Dickens în timpul unei vizite la Bologna, are o înclinaţie de 4 grade, faţă de 3,9 cât are celebrul turn din Pisa, Italia. Se crede că această înclinare este cauzată de tasarea solului în secolul al XIV-lea.

Turnul este monitorizat pentru a detecta eventualele fisuri şi au fost instalaţi senzori pentru a urmări orice deplasare. Fundaţiile sale vor fi susţinute cu materiale noi pentru a face structura mai sigură.

Turnul Asinelli, în care vizitatorii puteau urca, a fost, de asemenea, închis.

Consiliul din Bologna înfiinţează un comitet special pentru a supraveghea restaurarea Garisenda. "Voi căuta cel mai bun grad de profesionalism posibil, la nivel naţional şi internaţional... vom căuta pe oricine ne poate ajuta", a declarat Lepore.

Dar, în timp ce tonul primarului este liniştitor, alţii din Bologna se tem că turnul s-ar putea prăbuşi.

„Mi-e teamă să mă gândesc că se va pierde ceva care face parte din sufletul oraşului", a declarat Carlo Lucarelli, autor şi scenarist, pentru Corriere della Sera. "Întotdeauna am luat cele două turnuri ca fiind de la sine înţelese, dar cu afecţiune, în acelaşi mod în care ai putea lua de la sine înţelese prezenţa unui frate".

Giorgio Diritti, actor şi regizor de film, a declarat: "Sunt îngrijorat din mai multe puncte de vedere, mai ales de faptul că această veste a venit ca o surpriză. Dar cum ar putea fi o surpriză dacă turnul a fost monitorizat de ani de zile?".

Pier Ferdinando Casini, un senator, a fost mai optimist. "Garisenda a trecut testul de-a lungul a sute de ani şi va depăşi şi această problemă".

Turnurile Garisenda şi Asinelli poartă numele familiilor rivale care le-au construit, despre care se crede că au fost construite ca o modalitate de a concura pentru putere şi bogăţie lor, şi sunt situate la ceea ce a fost intrarea în oraş. Garisenda avea iniţial 60 de metri înălţime, dar a trebuit să fie micşorat după ce a început să se încline.

Turnul a fost citat de mai multe ori în Divina Comedie şi Le Rime ale lui Dante Alighieri, iar Dickens a scris despre el în cartea sa Pictures from Italy. Garisenda a fost menţionat şi în Călătoria în Italia a lui Goethe.

 

Comenteaza