Foto Cum arată Băile Someşeni în martie 2023. Perla balneară pierdută a Clujului

Postarea publicată de Iosif Lukacs pe grupul de Facebook Amintiri din Vechiul Cluj cu stadiul de degradare a ceea ce a fost cândva unul dintre punctele de atracție turistică ale orașului Cluj-Napoca, a stârnit indignare și regrete amare printre cei care au trecut cândva pe la Băile Someșeni.

”Băile Someşeni - today, march 18, 2023. Când eram copil, m-a dus bunica. Era frumos”, a scris Iosif Lukacs, lângă un set de fotografii cu zona părăginită a fostelor Băi din cartierul Someșeni.

Este vorba de "incompetență" spun oamenii despre cei care au adus în acest stadiu Băile Someșeni: ”Aceste Băi puteau susține financiar trei orașe ca și Clujul”.

"Păcat de acel loc lasat în voia sorţii. Poate cineva se îndură şi le restructurează spre binele clujenilor!" / "Doamne cum au ajuns băile... locul de joaca al copilăriei mele", scriu alţi clujeni sub fotografii. 

Consilierii locali au aprobat în urmă cu un an modificarea PUG-ului, prin care cele 24,3 hectare de la Băile Someșeni devin zonă verde cu caracter tematic și destinație balneară cu regim sever de protecție a ecosistemului.

Pentru a continua însă investiția, proprietarii sunt nevoiți să realizere un nou proiect de modernizare a complexului, Direcția de Urbanism arătând că acesta este necesar deoarece în prezent PUG-ul nu are niciun fel de reglementări pentru o unitate de referență care cuprinde stațiuni balneare.

Amintim că, proprietarii - avocata Gidro Stanca și firma Campeador Invest - s-au judecat cu municipalitatea încă din 2018, după ce noul PUG, aprobat în 2014, încadra terenul în cauză ca fiind unul agricol și cu multe restricții de construire. 

Centura metropolitană ar putea complica planurile pentru Băile Someșeni, însă primarul a declarat, supă modificarea PUG-ului de anul trecut, că investiția se va face. Proiectanții susțin că impactul asupra Băilor Someșeni va fi minim, astfel că nici izvoarele, nici nămolul nu vor fi afectate de șantier. Municipalitatea a propus o serie de întâlniri între părți pentru a se lămuri situația. 

Băile Someșeni, perla balneară pierdută a Clujului

Însușirile curative ale nămolului și ale apelor medicinale de la Someșeni erau cunoscute de localnici, dar profesorul Dominic Stanca (proprietarul Spitalului de Obstetrică și Ginecologie) a început să le cerceteze proprietățile în anul 1920, pentru ca în 1927 să deschidă aici o stațiune balneo-climaterică. Aceasta atrăgea lume din zona Clujului și nu numai.

Alături de bazinele destinate balneației (se tratau afecțiuni reumatice cronice) au fost date în folosință în 1929 instalațiile prin care se efectuau proceduri de băi cu nămol. Împachetările cu nămol erau foarte căutate, acesta având efect antiinflamator, biostimulator și detoxifiant. Apa era utilizată și în curele interne pentru tratamentul afecțiunilor gastrointestinale, hepatobiliare și ale căilor respiratorii superioare, scrie clujwebstory.ro.

Proprietățile curative deosebite ale apei și nămolului de la Someșeni au fost repede uitate după 1990, când stațiunea a căzut în paragină, iar imaginea băilor a rămas vie doar în memoria clujenilor.

Comenteaza