E plin de căpușe în parcurile din Cluj / Dezinsecția ar trebui adaptată la populaţia mare de insecte, cred clujenii

E plin de căpușe în parcurile din Cluj / Dezinsecția ar trebui adaptată la populaţia mare de insecte, cred clujenii

Chiar dacă autoritățile anunță că în oraș intervin în cadrul unei campanii de dezinsecție, mulți clujeni au sentimentul că populația căpușelor a scăpat de sub control în Cluj-Napoca. 

Tot mai mulți clujeni sunt îngrijorați din cauza numărului mare de căpușe care au invadat parcurile și spațiile verzi din oraș. Cetățenii le transmit autorităților să adapteze acțiunile de dezinsecție la necesitățile reale ale orașului, deoarece populația de căpușe pare scăpată de sb control, aceștia subliniind pericolul real pe care aceste insecte îl reprezintă atât pentru locuitori, cât și pentru animalele de companie.

Și în Parcul Primăverii din Mănăștur, iubitorii de animale care obișnuiesc să se plimbe cu animalul de companie în zonă spun că pericolul pândește din iarbă tot timpul. O doamnă a declarat pentru ZIUA de CLUJ că a chemat imediat veterinarul după ce a găsit căpușe înfipte în pielea cățelului ei în urmă cu câteva zile.

"Mi-a venit medicul acasă imediat și i-a făcut vaccinul anti-capuşe. Ştiu că și o altă doamnă de aici, din Parcul Primăverii a pățit la fel cu animalul ei de companie. Din păcate am aflat despre un alt caz despre un căţeluş care a murit în doar trei zile după ce a fost muşcat de căpuşe. În Zorilor s-a întâmplat, dar nu ştiu exact când, însă o cunosc bine pe nepoata doamnei şi ea mi-a povestit", a declarat pentru ZIUA de CLUJ o doamnă din Mănăştur. 

”În cartierul Dâmbul Rotund este plin de căpușe", a fost mesajul postat pe pagina de Facebook a viceprimarului Dan Tarcea atunci când anunţa demararea la mijlocul lui aprilie a campaniei de dezinsecţie pe domeniul public. Realitatea din zonele verzi ale oraşului arată că dezinsecția ar trebui adaptată la populaţia mare de insecte?

Cum ne ferim de expunerea la căpușe

- Evitați zonele cunoscute cu expunere foarte mare la căpușe;
- La iarbă verde purtați îmbrăcăminte de culoare deschisă, să se vadă mai ușor căpușele; acoperiți-vă brațele și picioarele, trageți șosetele peste pantaloni; încălțăminte deschisă la culoare, fără orificii sau decupaje;
- Folosiți pleduri și paturi pentru picnic, iar acestea să fie de culoare deschisă;
- În drumeții mergeți pe mijlocul cărării, evitați să atingeți cu corpul plantele din jur
- Folosiți substanțe repelente, spray-uri împotriva căpușelor (atenţie la contraindicații la gravide, la copii);
- Pentru excursii mai lungi, se poate aplica pe haine, încălțăminte și echipamente, un insecticid pe bază de permetrină 0,5 %;
- Dacă dormiți în natură, pe pământ sau în cort, folosiți plase anti insecte în jurul patului și folie de protecție;
- La sosirea acasă, verificați atent bagajele, hainele și mai ales animalele de companie.
- Faceți duș zilnic. La duș, verificați cu atenţie prezența vreunei căpușe, mai ales în părțile moi, cu piele fină (sub brațe, în spatele urechilor, între picioare, în spatele genunchilor, ombilic, pielea păroasă a capului). La nevoie, puteți verifica folosind oglinda sau lupa;
-Tratarea hainelor folosite în zonele posibil contaminate cu căpușe, prin spălarea și uscarea cel puțin 1h cu aer cald/fierbinte.
-Este recomandată identificarea precoce a căpușei pe corp, pentru a scădea cât mai mult riscul de boală produsă prin mușcătura de căpușă:
-Pentru a transmite Boala Lyme, căpușa trebuie să se fixeze și să se hrănească cel puțin 24-72 ore;
-Virusul care provoacă Encefalita de Căpușă se transmite din momentul în care căpușa începe hrănirea.

Boala Lyme, cunoscută și sub numele de Borelioză, este o infecție, transmisă prin înțepătura de căpușă, care poate cauza probleme cardiace, neurologice și chiar artrită în formele grave. 

CITEŞTE ŞI: S-a dat startul la dezinsecţie în Cluj-Napoca. Căpuşele şi ţânţarii, în cap de listă
CITEŞTE ŞI: La Cluj, continuă campaniile de dezinsecție. Viceprimarul Dan Tarcea: „Soluția folosită nu este dăunătoare pentru animalele de companie și păsări”

Comenteaza