Foto Ministrul Tineretului Natalia Intotero și Caravana "Fără Bariere" au ajuns la Cluj-Napoca

Ministrul Tineretului Natalia Intotero și Caravana "Fără Bariere" au ajuns la Cluj-Napoca

Sute de tineri, cadre didactice și părinți au participat la întâlnirea care a avut loc, joi, la Cluj-Napoca, în cadrul Caravanei „Fără Bariere - TOT Adevărul Despre Droguri’’.

Campania Fără Bariere își continuă itinerariul prin țară, iar astăzi a fost la Cluj-Napoca.

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a invitat elevi, studenți, părinți, cadre didactice și autorități publice să participe la caravana care trece prin cele mai importante centre universitare din țară și al cărei obiectiv principal este informarea cu privire la riscurile consumului de droguri. La evenimentul care a fost găzduit de Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”, a participat și ministrul Natalia Intotero.

“Am venit și la Cluj, l-am pus pe listă, pentru că am ales centrele universitare din România, deoarece, considerăm noi, este foarte importantă implicarea tinerilor în acest demers. Și am selectat, prin sprijinul rectorilor, câte 2-3 studenți din fiecare centru universitar, studenți care au cele mai bune abilități de a transmite un mesaj, dar și emoție în acel mesaj, pentru că ei sunt ambasadorii locali pentru fiecare centru universitar. (...) Am profitat de faptul că suntem aici, la Cluj-Napoca, pentru a invita tineri din întreg județul. Au fost prezenți itineri instituționalizați, cei care, din anumite motive, nu au părinți, cu vârsta începând de la 14 ani, studenți de la facultăți, de asemenea tineri începând de la clasele VIII-a până în a XII-a și, foarte important, părinți, mi-am dorit să fie cât mai mulți părinți în sală”, a declarat ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero.

Ministrul Tineretului Natalia Intotero și Caravana "Fără Bariere" au ajuns la Cluj-Napoca

Campania își propune să crească gradul de conștientizare privind riscurile consumului de droguri și importanța sănătății, iar scopul este ca mesajele transmise de caravană să ajungă în cât mai multe locuri".

“Până în momentul de față, în parcurs mai bine de jumătate din țară, astăzi suntem aici, la Cluj-Napoca, mâine vom fi la Baia Mare, poimâine vom fi la Oradea și săptămâna viitoare va fi ultima săptămână a acestor întâlniri, dar e dorim să identificăm surse de finanțare pentru a continua acest proiect și în județele țării unde nu sunt centre universitare“, a precizat Intotero.

Ministrul Tineretului Natalia Intotero și Caravana "Fără Bariere" au ajuns la Cluj-Napoca

 

 

 

 

 

 

Tinerii veniți la eveniment au avut ocazia să asculte poveștile unor foști consumatori, printre care Sebi și Rafa, doi clujeni care au reușit cu ajutorul Asociației Teen Challenge România să iasă din cercul vicios al adicției.

Ministrul Tineretului Natalia Intotero și Caravana "Fără Bariere" au ajuns la Cluj-Napoca

Aceștia le-au vorbit "Fără bariere" celor câteva sute de elevi, studenți, profesori și părinți despre pericolul reprezentat de traficul și consumul de droguri. Specialiștii spun că perioada de recuperare pentru fete este 9 luni, iar pentru băieți poate ajunge la un an și 3 luni.

"Publicul de la Cluj a fost minunat, dar și oamenii care sunt aici alături de tineri, reprezentanții instituțiilor și, foarte important, cei de la Team Challenge Cluj care au fost prezenți astăzi, 'studenții', așa cum ne spunem noi, sunt cei
care se află în perioada de recuperare.

Ministrul Tineretului Natalia Intotero și Caravana "Fără Bariere" au ajuns la Cluj-Napoca

Este foarte greu, un procent de sub 5% reușesc să fie recuperați, iar astăzi aici, la Cluj, am avut cu toții parte și de o emoție în plus, pentru că de aici am cunoscut un băiat extraordinar, Marc, 24 de ani, care urmează această recuperare la București, la Team Challenge, și care, pentru bunul său comportament, i s-a îngăduit să vină acasă o zi în familie. Nu a fost pregătit să vorbească în fața publicului din Cluj, dar înainte cu 15 minute de a se încheia evenimentul, a simțit că ar fi cel mai bun moment să-și ceară iertare părinților. Și a fost un moment foarte emoționant", a adăugat Natalia Intotero.

Ministrul Tineretului Natalia Intotero și Caravana "Fără Bariere" au ajuns la Cluj-Napoca

Alături de organizatori, la eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Cluj, dar și ai Poliției. 

"Noi în școală facem foarte multe acțiuni de prevenție. Fie cu elevii, cum s-a întâmplat aici, fie cu părinții, fie cu angajații școlilor, pentru că e important ca tinerii să fie informați și să audă aceste lucruri și de la instituții
abilitate să le spună cum pot proceda, la cine să apeleze în momentul în care au o problemă, dar și de la consumatori reabilitați care au un discurs cu impact la tinerii noștri. Dar cred că, oricât de mult am face pe aceste activități de educație și de prevenție, nu cred că putem să ținem pasul cu cei care comercializează și fac trafic de
droguri și de substanțe și care sunt întotdeauna mult mai îngenioși și cu câțiva pași înaintea instituțiilor care, sigur că, se sotez foarte mult să anihileze fenomenul. Din păcate, este un flagel și la noi în țară, este un pericol pe care nu știu dacă toată lumea îl conștientizează. Pe lângă campaniile pe care diferite ministere le organizează, cel puțin aici la Cluj, am considerat-o o prioritate și le-am spus directorilor de școală chiar din primele zile ale anului școlar. Siguranța în mediul școlar, prevenirea violenței și a consumului de substanțe sunt prioritățile momentului, dincolo evident de parcursul educațional", a declarat Marinela Marc, inspectorul școlar general al IȘJ Cluj.

Ministrul Tineretului Natalia Intotero și Caravana "Fără Bariere" au ajuns la Cluj-Napoca

Proiectul ”Generație fără bariere – Suntem altfel”, în valoare de aproximativ 170.000 de euro, este finanțat prin Programul Erasmus+ al Comisiei Europene.

Comenteaza