Foto Cluj-Napoca: Şofer CTP cu atitudine, jos pălăria!
- Scris de Ziua de Cluj
- 27 Sep 2024, 09:42
- Social
- Ascultă știrea
Cluj-Napoca este raiul cerşetorilor, iar odată cu începerea noului an universitar cu siguranţă vor veni în oraşul de pe Someş mult mai mulţi doritori de bani câştigaţi uşor.
Din mărturisirile unei surse ZIUA de CLUJ care a vorbit toamna aceasta cu un cerşetor din oraş, aceştia câştigă uneori chiar 200 de lei pe zi. Înmulţit cu 30, dacă cerşetorii lucrează şi în weekend-uri, atuci suma poate ajunge la 6.000 de lei, sumă pe care mulţi dintre clujeni nu o câştigă nici în 2 luni muncite.
Cerşetorii trăiesc bine la Cluj-Napoca şi pentru că oamenii sunt miloşi, iar autorităţile par să îi lase în pace adesea pe unii dintre ei. Chiar dacă uneori vedem feţe noi la cerşit în oraş, alte dăţi dăm nas în nas cu aceiaşi indivizi dubioşi care cerşesc bani, iar unii dintre ei sunt în floarea vârstei, bărbaţi numai buni de muncă, dar "munca" pe care o fac ei e mai bănoasă decât multe altele, aşa că cerşesc "mila Domnului".
De câte ori aţi păţit ca pe aceşti cerşetori să îi întâlniţi în mijloacele de transport public, traversând autobuzele de la un capăt la altul împingând oameni şi împrăştiind un miros insuportabil de transpiraţie sau alte duhori, încercând să vă feriţi, nu de suferinţa unui om, ci de mimarea ei şi de pericolul de a rămâne fără portmoneu sau telefon?
De câte ori i-aţi văzut pe aceşti indivizi făcând bilet sau fiind luaţi pe sus de controlori, deşi "CTP Cluj Napoca S.A, este obligată să asigure condiţiile de execuţie a transportului în condiţii de regularitate, sigurantă şi confort, să nu permită transportul călătorilor decât pe bază de titlu de călătorie valabil", aşa cum e precizat în lista obligaţilor CTP.
Dar s-a întâmplat şi minunea care ne dă speranţe în calitate de călători CTP că ceva se poate schimba în bine. Joi, 26 septembrie, în jurul orei 12, pe autobuzul 24B, indicativ 817 pe Calea Mănăştur s-a urcat un june care urla până la staţia USAMV cât îl ţineau rărunchii la călători să se milostivească de el în "numele Domnului". Autobuzul era destul de plin, iar omul dădea de zor din gură şi din coate să ajungă pe la cât mai multe inimi pe care să le păcălească de ceva bani.
Dar, la un moment dat s-a auzit în tot autobuzul vocea fermă a şoferului, la microfon: "Te rog frumos să termini cu cerşitul şi să te dai jos până nu chem poliţia", iar circul s-a terminat. Dacă ai fi fost unul dintre călători ai fi simţit că a meritat să iei acel bus. Nu doar pentru că te-ai simţit oarecum protejat de firma de transport public, care dealtfel condamnă cerşetoria pe ecranele din mijloacele de transport public ale oraşului, dar ai fi avut şi acea licărire de speranţă că atutudinea acelui şofer ar putea să fie molipsitoare.
Jos cu pălăria pentru atitudine şi să dea Domnul ca acest şofer să aibă cât mai mulţi colegi cărora le pasă cu adevărat de călători. Chiar şi ferindu-i de indivizii dubioşi care dau din coate la cerşit în autobuze.