Permisul auto va fi valabil mai mulți ani pentru unii șoferi/ Vârsta de la care se taie din valabilitate

Permisul auto va fi valabil mai mulți ani pentru unii șoferi/ Vârsta de la care se taie din valabilitate

Un proiect iniţiat de Guvern și adoptat marţi de Senat prevede modifică perioada de valabilitate în cazul permiselor auto.

Permisele de conducere ar putea să fie valabile 15 ani în loc de 10, dacă un proiect adoptat de Senat va deveni lege. Perioada scade însă în cazul conducătorilor auto de peste 70 de ani.

Aproximativ trei milioane de persoane ar putea beneficia de creşterea valabilităţii permiselor de conducere din categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE de la 10 ani la 15 ani, în scopul reducerii costurilor şi a timpului alocat pentru reînnoirea permiselor, potrivit unui proiect iniţiat de Guvern, adoptat marţi de Senat, transmite Agerpres.

Proiectul pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice mai prevede creşterea siguranţei rutiere prin scăderea valabilităţii administrative a permiselor de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE, deţinute de persoane cu vârsta de 70 de ani şi peste această vârstă, de la 10 ani la cinci ani.

Potrivit unui amendament admis la proiectul de act normativ, valabilitatea administrativă a permiselor de conducere eliberate pentru toate categoriile, deţinute de persoane cu vârsta de 80 de ani şi peste această vârstă, este de doi ani.

O altă modificare la proiect însuşită de plenul Senatului stipulează că permisele de conducere eliberate pentru toate categoriile, anterior publicării prezentei legi, îşi păstrează valabilitatea administrativă înscrise pe acestea.

„Scopul acestei propuneri este de a aduce beneficii cetăţenilor care au permis de conducere prin reducerea costurilor şi a timpului alocat pentru reînnoirea permiselor, de a reduce numărul de şoferi care nu sunt apţi medical să conducă şi implicit de creştere a siguranţei rutiere", subliniază iniţiatorul în expunerea de motive.

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată în acest caz, urmând ca proiectul să ajungă în Camera Deputaților.  

Comenteaza