Foto Scandal cu iz etnic pe tema statuilor din Cluj-Napoca. Regenerarea urbană a arhitecţilor maghiari elimină din peisaj simboluri româneşti

Scandal cu iz etnic pe tema statuilor din Cluj-Napoca. Regenerarea urbană a arhitecţilor maghiari elimină din peisaj simboluri româneşti
| Foto: https://www.facebook.com/tudor.giurgiu

Arhitectul maghiar care a scos din peisajul urban de pe soclu sau de tot statuile Școlii Ardelene și a lui Emil Racoviță din Cluj, somat să le pună la loc.

Scandal cu iz etnic pe tema statuilor din Cluj-Napoca. Regenerarea urbană a arhitecţilor maghiari elimină din peisaj simboluri româneşti
Grupul statuar Școala Ardeleană, înainte de modernizarea prevăzută în proiectul de regenerare urbană de pe strada Kogălniceanu

Prof. dr. Ioan Bolovan, directorul Institutului de Istorie ”George Barițiu” al Academiei Române, a luat poziție față de scandalul grupului statuar Școala Ardeleană. 

"(...) Trăim, împreună, într-o comunitate multi-etnică și multi-culturală în care RESPECTUL RECIPROC NU SE DISCUTA, SE AFIRMĂ! O comunitate, cu adevărat matură, trebuie să știe să își respecte reciproc simbolurile, iar o inițiativă de regenerare urbană NU POATE FI O INTERFAȚĂ PENTRU ELIMINAREA DIN PEISAJ A UNOR SIMBOLURI CARE ONOREAZA O COMUNITATE, ÎN PRIMUL RÂND CEA ROMÂNEASCĂ.

În lumea civilizată, proiectele de regenerare urbană se construiesc/gândesc, ținându-se cont și de istoria locului, de specificul, tradițiile și simbolurile mari care, prin faptele lor memorabile, au creat rădăcini puternice cu acele locuri, cu acele instituții! 

(...) Așa cum statuile lui Izsák Márton și Csorvássy István din fața Liceului „Bolyai Farkas” merită respect, tot la fel, Școala Ardeleană și bustul lui Emil Racoviță din fața Colegiului Național „Emil Racoviță” merită același respect!
 
Toate statuile/busturile merită respectul și prețuirea noastră, prin urmare apelul pentru specialiștii Casei de Arhitectură Macalik Arnold Ernő, pentru Comisia Monumentelor Istorice și nu în ultimul rând pentru Primăria Municipiului Cluj-Napoca nu poate fi decât unul: REFACEȚI ANSAMBLUL ȘCOALA ARDELEANĂ AȘA CUM A FOST 50 DE ANI ! PUNEȚI BUSTUL LUI EMIL RACOVIȚĂ ÎNAPOI!”, a transmis Institutul de Istorie ”George Barițiu” al Academiei Române

După reacția Institutului de Istorie din Cluj, şi Societatea Avram Iancu a intervenit în scandalul statuilor: "Nu putem accepta ca modernizarea unei străzi a Clujului să se facă prin minimalizarea elementelor identitare românești", a transmis instituţia într-un comunicat. 

"(...) In acestă situație, considerăm că soluția propusă de echipa de proiectanți condusă de Makalic Arnold Erno este lipsită de respect pentru comunitatea românească din Municipiul Cluj Napoca, degradantă pentru simbolurile identitare românești și sovină ca și concepție și atitudine.

Solicităm Primăriei Cluj Napoca să analizeze aceste aspecte negative ale proiectului de modernizare a străzii Mihail Kogălniceanu și să găsească soluțiile tehnice pentru a pune în valoare, în străucire chiar, cele două statui simbol pentru identitatea românească a orașului și a Transilvaniei.

Atragem atenţia Primăriei Cluj Napoca și Direcției de Cultură a Județului Cluj că este a doua încercare de minimalizare a simbolurilor comunității româneşti din Cluj Napoca, după tentativa de înlăturare a monumentului Crucii de pe Cetățuie", tranamite Biroul Executiv Național al Societății Cultural- Patriotice Avram Iancu din România. 

''Am solicitat proiectantului străzii Mihail Kogălniceanu și Comisiei de Monumente ca soluția proiectată (cu soclu) a Grupului statuar „Școala Ardeleană” să fie realizată așa cum a fost înainte de modernizarea strazii Kogălniceanu. De asemenea, am solicitat reamplasarea bustului savantului Emil Racoviță în zona liceului „Emil Racoviță” până la realizarea unei noi statui a lui Emil Racoviță. După realizarea noii statui, bustul actual al lui Emil Racoviță va fi mutat în interiorul liceului", a transmis Primarul Emil Boc. 

Citeşte şi: S-a decis! Boc cere reamplasarea bustului lui Racoviță și soclu ''cum a fost înainte de modernizare'' a statuii „Școala Ardeleană”

Comenteaza