Spitale Publice din Bani Privați: Clinica "Dominic Stanca" din Cluj-Napoca va fi renovată cu 500.000 de euro

Spitale Publice din Bani Privați: Clinica "Dominic Stanca" din Cluj-Napoca va fi renovată cu 500.000 de euro

Fundația Metropolis, condusă de Codin Maticiuc, a strâns, cu ajutorul partenerilor Untold și Sports Festival, 250.000 de euro pentru renovarea Clinicii de Obstretică-Ginecologie "Dominic Stanca" din Cluj.

Clinica Ginecologie II din Cluj-Napoca va fi reabilitată cu bani privați, printr-un proiect susținut de Fundația Metropolis, Untold și Sports Festival.
 
"Avem parteneri foarte puternici, Untold și Sports Festival, și ne vom ocupa de două secții ale clinicii -  Maternitatea și Neonatologia. Proiectul include două secții, Secția de Maternitate și Secția de Neonatologie, anunțăm astăzi începerea lucrărilor și primii 250.000 de euro care vor veni la acest spital din Cluj, iar acest lucru se datorează Untold și Sports Festival, pentru că îmi sunt principalii parteneri. Muncesc alături de doamna manager prof. dr. Gherman de 8 luni ca să găsim un proiect în Cluj, suntem, practic, parteneri de 8 luni cu Spitalul de Urgență din Cluj", a declarat Codin Maticiuc, președintele Fundației Metropolis.

Prin inițiativa Spitale Publice din bani Privați, Fundația Metropolis a investit până acum circa 2,5 milioane de euro în renovarea și utilarea mai multor spitale din 24 de orașe din România.

"Simt că datorez Clujului o venire aici pentru că sunt partener cu Untold și toate 'derivatele' lui de câțiva ani și la fel și cu Sports Festival, cu Patrik. Voi sunteți motivul venirii noastre la Cluj și sper că alături de voi să nici nu plecăm de aici. Culmea, avem multă treabă la Cluj. Noi când venim de la București, venim ca la New York aici și am descoperit că la spitale nu e chiar situația atât de roză cum pare la București. Așa că, să știți că e destul de multă muncă la voi", a mai spus Codin Maticiuc

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, prof dr. Claudia Gherman, spune că demersurile cu Fundația Metropolis pentru această investiție au început cu luni în urmă.

"Suntem un spital mare, care își desfășoară activitatea în 33 de clădiri distincte, dintre acestea marea majoritate au peste 100 de ani vechime, cu care ne luptăm din răsputeri să le abilităm. Din păcate, infrastructura nu ne ajută și vrem să îmbunătățim calitatea serviciilor medicale. Secția de Obstetrică și Ginecologie Dominic Stanca înregistrează cel mai mare număr de nașteri din Ardeal - 2200 de nașteri pe an, sunt 2200 de suflete care văd lumina zilei aici. Din păcate, condițiile sunt insuficiente calitativ aici, avem nevoie de sprijin și mulțumim celor care au răspuns. Totul a început sub forma unei întâlniri întâmplătoare și în această 'ecuație' sunt implicați oameni de suflet. Le  mulțumesc celor care astăzi își oferă sprijinul", a declarat prof. dr. Claudia Gherman.  

Renovarea spitalului începe cu secția de Maternitate. Secția are 75 de paturi și 12 paturi de ATI. Ultima renovare a clinicii clujene a avut loc în urmă cu 30 de ani, în 1994.

"Se va începe cu sala de nașteri, care este undeva în extremitatea clădirii, apoi secția de lăuze și cea de obstretică patologică, sigur, și secția de neonatologie, dar și alte spații anexe. Proiectul este gândit etapizat, se va derula fără să creeze foarte mari prejudicii activității medicale. Ultima reparație consistentă s-a făcută în 1994, deci acum 30 de ani, după care s-au făcut doar igienizări, deci vă dați seama că anumite aspecte nu mai corespund standardelor actuale, este necesară o renovare. (...) Într-un gest de omenie se întinde o mână de ajutor pentru a fi mai bine. Mirajul vieții face ca acest loc să fie binecuvântat de Dumnezeu, iar astăzi 5 copii s-au născut și au văzut lumina zilei aici. Mamele și copiii vor fi mai multumiți dacă și condițiile oferite vor fi mult mai bune. (...) Eu cred în acest proiect, pentru că cred în cei tineri, cred în forța lor. Vreau să vă mulțumesc, sunt convins că vom reuși împreună", a spus prof. dr. Dan Mihu, șeful Clinicii de Obstretică – Ginecologie "Dominic Stanca".

Edy Chereji, co-fondatorul Untold, le-a mulțumit celor care participă la evenimente și ajută prin donațiile pe care le fac ca astfel de inițiative să fie posibile. Totodată, el a arătat că și-ar dori ca, prin astfel de inițiativă, decizia unor femei de a naște la stat sau privat să fie datorită competențelor pe care oamenii din spitale le au și nu din cauza lipsurile materiale ale unei clinici.

"Dacă Codin ne mulțumește nouă pentru implicare și ajutor, eu o să le mulțumesc celor care vin la evenimentele noastre, pentru că ei sunt cu adevărat cei care contribuie și se implică în astfel de proiecte. În evenimentele noastre dăm șansa celor care vor să contribuie să doneze cu brățara de festival și vom face asta în continuare. (...) Astfel de inițiative le facem din dorința de a ne recâștiga încrederea în spitalele de stat. Mulți dintre noi alegem să mergem la o clinică privată tocmai din această lipsă de încredere și mi-aș dori ca după o astfel de inițiativă să reparăm această lipsă de încredere și deciiziile de a merge la stat sau la privat să nu mai depindă de o decizie financiară, ci să fie una pe care o iei datorită competențelor pe care oamenii o au și nu din cauza lipsurilor pe care un spital ar putea să le aibă", a spus Edy Chereji.

Codin Maticiuc a venit și cu o provocare pentru clujeni. Pe lângă cei 250.000 de euro strânși de Fundația Metropolis ar mai fi nevoie de alți 250.000 pentru ca cele două secții ale clinicii să fie renovate complet. 

"Avem o provocare, ca să spun așa. Proiectul pe care l-am făcut cu arhitecții include două secții, această primă secție Maternitatea, dar include și Neonatologia. Sper să simt că și comunitatea din Cluj se alătură. Se pot trimite bani către fundația noastră, există numărul de SMS 8845 8864, se pot alătura mulți în felul acesta. Untoldul pune la dispoziția noastră un sistem de a dona la fiecare cashpoint din Untold, Neversea, oricare dintre festivalurile lor. Poate să doneze oricine din țară, deși acesta este un apel pentru comunitatea din Cluj. 

Nu uitați că anul acesta vreau să văd cât de multă lume aleargă la sports Festival pentru Cluj, pentru că anul trecut așa am colectat destul de mulți bani pentru spitale în general. Anul acesta aleargă pentru Spitalul 'Dominic Stanca', doamna Gherman, așa că vreau să văd cât de multă lume se pregătește, începând de mâine, să reziste măcar ăia 5 kilometri. Nu vrem să ne oprim la Maternitate, vrem să facem și secția de Neonatologie, adică un alt sfert de milion de euro aici în Cluj. Și sincer, dacă lucrurile merg așa nu voi pleca niciodată de la Spitalul Municipal de Urgență pentru că doamna Gherman are nevoi pe diferite secții și imobile pe care le-am văzut. E multă treabă la Cluj, n-am vrea să plecăm, depinde și de voi și de cum comunitatea voastră vine către noi", a mai spus Codin Maticiuc.

Fondatorul Sports Festival, Patrick Ciorcilă, a precizat că la începutul lunii iunie va avea loc Crosul Supereroilor, lansat de Sports Festival la Cluj-Napoca, eveniment care se va alătura acestei cauze umanitare, de renovare a maternității clujene.

"Ne-am implicat încă de acum un an în această cauză prin organizarea Crosului Supereroilor, de la Sports Festival, în care am încercat să aducem cât mai mulți oameni, atât alergători profesioniști, cât și oameni care au vrut doar să facă mișcare, mare parte din taxa de înscriere a fost donată către cauza lui Codin. Același lucru se va întâmpla și anul acesta, în weekend-ul de 1 - 4 iunie, la Sports Festival. Acum avem un motiv întemeiat, pentru că alergăm pentru Cluj, așa se va și numi campania. Sperăm să fim un motor pentru toți ceilalți și să fie doar începutul în Cluj", a spus Patrik Ciorcilă.

Comenteaza