Ghiţă Mureşan joacă baschet cu copiii la Sala Polivalentă din Cluj

Ghiţă Mureşan joacă baschet cu copiii la Sala Polivalentă din Cluj
Singurul român care a evoluat în NBA, dă lecţii de baschet la Cluj.

Zeci de copii dornici să înveţe baschet vor participa zilele acestea la Tabăra de vară condusă de fostul jucător clujean.

"Pentru mine, baschetul se joacă în sală, îmi place în Sala Polivalentă unde pot desfăşura o nouă ediţie a <Ghiţă Mureşan Summer Camp>. Avem 60 de copii, băieţi şi fete, cu vârste cuprinse între 8 şi 10 ani şi alte câteva zeci cu vârste până la 14 ani. Scopul acestei tabere de vară pentru copii este ca aceştia să înveţe baschet, iar dacă ştiu deja să joace, să devină mai buni. Eu nu ştiu dacă am secrete de împărtăşit, ci vreau să îi orientez pe cei mici spre baschet, să îi facem să iubească baschetul, să simtă că acest sport poate fi jucat de către oricine, nu contează înălţimea. Baschetul este un sport pentru toată lumea. Nu trebuie să fii talentat, poţi deveni talentat, prin muncă", a spus Mureşan.

Fostul baschebalist îndeamnă părinţii să-şi trimită copiii pe terenurile de sport, să-i încurajeze indiferent de rezultatele obţinute, să-i înveţe să nu renunţe.

"Nu poţi compara mentalitatea unui părinte din SUA cu cea a unuia din România. Părinţii americani au mentalitatea conform căreia copiii lor trebuie să facă sport, dar noi nu avem această mentalitate. Noi trebuie să ne ridicăm, nu este suficient să investeşti în sport, ci cum investeşti, spre ce se duc banii. Părinţii trebuie să îşi lase copiii să facă sport, să îi încurajeze, nu contează dacă e baschet sau altceva, să fie pozitivi cu copiii, chiar dacă au ratat o aruncare la coş să nu îi critice. Un copil al cărui părinţi sunt negativişti se lasă de sport. Dacă unii părinţi fentează orele de sport ale copiilor şi le obţin scutiri pentru că nu vor ca aceştia să transpire, să îşi schimbe energia, treaba lor. Sportul înseamnă sănătate, dezvoltă caractere şi lideri", a spus cunoscutul baschetbalist.

Ghiţă Mureşan spune că, de la un anumit nivel pentru a performa, un jucător are nevoie de un antrenament personalizat, ceea ce, momentan, nu se întâmplă în baschetul românesc.

"Ce am observat în România este că până la 13 - 14 ani avem un baschet foarte bun, apoi există o rupere, când copiii trebuie să lucreze la explozie, individual, la tehnică, acolo se întrerupe. Nu avem încă în ţară antrenori care să fie specializaţi în individualizare. Copiii, după ce trec de 13 ani, trebuie să aibă individualizare pentru a deveni buni, trebuie să lucreze foarte mult la explozie."

Mureşan spune că baschetul este într-o continuă schimbare şi că, astăzi, pentru a performa trebuie să fi un jucător tehnic şi rapid.

"Echipele naţionale bune, de acum înainte, sunt cele care au un joc rapid şi sunt foarte tehnice, echipe cu explozie foarte bună, aceste este baschetul viitorului. Baschetul se schimbă, eu mă bucur că am jucat acum 20 de ani şi nu joc acum", a explicat fostul baschetbalist.

Ghiţă Mureşan a mai adăugat că este convins că titlul olimpic la baschet, la Jocurile Olimpice de la Rio va fi câştigat de SUA deoarece, peste ocean, se investeşte în cercetare sportivă şi se cheltuie foarte mulţi bani pentru a ridica sportul la cele mai înalte performanţe, relatează mediafax.ro.

"Ghiţă Mureşan Summer Camp" se desfăşoară în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca în perioada 11 - 14 august.

 

 

Comenteaza