9,5 milioane lei nerambursabili pentru sportul clujean. Cea mai mare sumă din istorie

9,5 milioane lei nerambursabili pentru sportul clujean. Cea mai mare sumă din istorie
Primăria va acorda în 2018 finanţări nerambursabile de la bugetul local pentru proiectele structurilor sportive din municipiu în valoare de 9,5 milioane de lei, cea mai mare sumă din istorie.

Solicitanţi trebuie să fie federațiile de specialitate, cluburile sportive-persoane juridice de drept privat, fără scop lucrativ sau persoane juridice de drept public care depun o propunere de  proiect. Finanţarea asigurată de Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca va fi de maximum 90% din bugetul proiectului.

Obiective pe care trebuie să le îndeplinească proiectele depuse sunt: promovarea sportului de performanţă, a sportului pentru toţi şi a unor evenimente sportive, evidenţierea contribuţiei semnificative şi constante a sportului la reprezentarea şi sporirea prestigiului municipiului pe plan naţional şi internaţional; atragerea şi educarea cetăţenilor, indiferent de vârstă şi de categoria socială, pentru practicarea mişcării în aer liber.

Depunerea dosarelor se poate face până în8 februarie. Evaluarea şi selecţia proiectelor va avea loc în perioada 9 februarie - 5 martie, iar soluţionarea contestaţiilor se va face după finalizarea selecţiei de către comisia de evaluare şi selecţie. Anual va exista una sau mai multe sesiuni de selecţie a proiectelor, în funcţie de fondurile de care dispune autoritatea finanţatoare.

6,6 milioane lei a fost suma totală aprobată pentru structurile sportive în 2017. Acestea au cerut 15 milioane. 2,3 milioane a fost cea mai mare sumă aprobată, fiind încasată de CS Universitatea, gruparea cu cele mai multe secţii de performanţă. Clubul de fotbal Universitatea a primit ceva mai mult de jumătate din cât a cerut: 1,1 milioane, faţă de 2 milioane. Nici baschetbaliştii de la U-BT nu au primit întreaga sumă cerută: 550.000 de lei din 800.000.

Oraș European al Sportului 2018

Clujul a plătit 10.000 de euro pentru a deveni oraș al sportului în 2018, iar aceasta a fost doar prima cheltuială dintr-un lung șir. Pe lângă cei 9,5 milioane de lei menţionaţi, consilierii locali au mai aprobat 609.000 de lei pentru patru evenimente sportive internaționale care vor avea loc, la Cluj, între 10 februarie și 3 martie. Vorbim despre 130.000 de euro (Fed Cup România - Canada - 299.000 de lei, rugby România - Germania și Rusia - 60.000 de lei, baschet România - Italia - 100.000 de lei).

Clujul a găzduit în anii trecuţi Campionatele Europene de Gimnastică, meciuri de Eurobasket, de Fed Cup sau meciuri amicale ale echipei naţionale de fotbal, la Sala Polivalentă şi pe Cluj Arena. În 2021 ar putea găzdui şi Campionatul European de volei feminin. Candidatura României a fost acceptată de Confederația Europeană de Volei. Costurile sunt estimate la 1,5 milioane de euro.

Comenteaza