Foto Analiză "la sânge" a finanţelor cluburilor de top din Liga 1. Ce spun cifrele despre fotbalul românesc + situaţia CFR

Analiză "la sânge" a finanţelor cluburilor de top din Liga 1. Ce spun cifrele despre fotbalul românesc + situaţia CFR
| Foto: cfr1907.ro

Cunoscutul economist Iancu Guda face, pe blogul personal, o analiză financiară a cluburilor de top din Liga 1, pornind de la exemplul managementului de succes de la Viitorul lui Hagi, şi ajunge la concluzia că "CFR Cluj raportează pierderi enorme și depinde de sprijinul oferit de acționari (nu este un club independent)".

"Mulți nu realizează faptul că avem exemple inspiraţionale de succes și în România… și atunci le vorbesc despre proiectul construit de Hagi la Ovidiu, lângă Constanța. Am analizat cu atenție multe dintre declarațiile publice oferite de Hagi, împreună cu situația financiară a clubului conform declarațiilor financiare publice, în oglindă cu evoluția altor companii de profil din aceeași industrie", scrie Iancu Guda pe blogul său.

Analizând situațiile financiare publice ale celor mai importante cluburi de fotbal din România în perioada 2014–2018, analistul constată că FC Viitorul este cel mai profitabil club de fotbal din liga internă, cu o profitabilitate medie consolidată în ultimii 5 ani de 13% (așa cum se poate observa din tabelele și graficele următoare).

"Spre deosebire de alte cluburi, FC Viitorul înregistrează cea mai bună stabilitate a rezultatului financiar, ceea ce se datorează consecvenței modelului de business și preocupării pentru echilibrul financiar permanent. Dinamo și FCSB alternează perioade de profitabilitate modestă cu pierderi foarte mari, Craiova înregistrează un profit în creștere în ultimii doi ani dar insuficient să acopere pierderile foarte mari din trecut, în timp ce CFR Cluj raportează pierderi enorme și depinde de sprijinul oferit de acționari (nu este un club independent)", susţine analistul.

Analiză "la sânge" a finanţelor cluburilor de top din Liga 1. Ce spun cifrele despre fotbalul românesc + situaţia CFR

Analiză "la sânge" a finanţelor cluburilor de top din Liga 1. Ce spun cifrele despre fotbalul românesc + situaţia CFR

Analiză "la sânge" a finanţelor cluburilor de top din Liga 1. Ce spun cifrele despre fotbalul românesc + situaţia CFR

Analiză "la sânge" a finanţelor cluburilor de top din Liga 1. Ce spun cifrele despre fotbalul românesc + situaţia CFR

"Dacă analizăm profiturile generate, și având în vedere specificul activității cluburilor sportive, acestea sunt puternic dependende de încasările din drepturile TV, vânzarea de bilete, sponsori și vanzarea de jucători. Realitatea din România cu privire la profitabilitatea cluburilor sportive este următoarea: drepturile TV sunt subdimensionate din cauza audienței reduse comparativ cu cifrele din străinătate, vânzările de bilete sunt în general scăzute din cauza lipsei de infrastructură (capacitatea limitată a stadioanelor și accesul dificil la acestea), iar sponsorizările sunt subdimensionate deoarece marile companii nu se grăbesc să sponsorizeze sportul românesc (paradoxal, este exact invers cu ce se întâmplă în străinătate, unde toate echipele de fotbal sunt încercuite de marile branduri deoarece fotbalul vinde foarte mult și atrage o audiență foarte mare). Nu în ultimul rând, vânzarea profitabilă de jucători nu poate fi făcută decât plecând de la o academie internă foarte competitivă! De aceea, realitatea financiară a sportului românesc este tragică: companiile sunt supraîndatorare, veniturile sunt volatile și pierderile sunt foarte mari! Conform situațiilor financiare depuse la ANAF pentru anul 2018, în România sunt doar 52 de companii active care au încadrat activitatea principală în codul CAEN 9312 – Activități ale cluburilor sportive, dintre care doar 6 înregistrează venituri peste 1 mil. €. Conform cifrelor ilustrate în tabelele următor, pierderea finală consolidată la nivelul întregului sector pentru ultimii șase ani (2013-2018) este de -4,6%, în timp ce profiturile obținute în ultimii doi ani (3,2% în 2018 și 1,2% în 2017) sunt mult prea mici comparativ cu pierderile din trecut!", scrie economistul pe blogul său.

În acest context, sectorul activităților cluburilor sportive (majoritatea veniturilor fiind concentrate în cluburile de fotbal) a ajuns în situația dramatică de a înregistra un grad de îndatorare de 262%, dintre care 92% sunt contractate pe termen scurt.

"Ca să înțelegeți cât de gravă este situația, imaginați-vă o familie cu venituri lunare de 1.000 €, dar care are de plătit în fiecare luna datorii de 2.620 €! Cum se descurcă? Simplu: nu plătește toate facturile la timp! Acum înțelegeți de unde vin și problemele multor cluburi sportive care nu reușesc să-și onoreze plata salariilor cu regularitate sau achitarea taxelor la timp?", susţine Iancu Guda.

Cluburile sportive sunt dependende de sprijinul acționarilor, care preferă să împrumute compania decât să o capitalizeze, mai spune analistul, care explică şi de ce ce fac acest lucru: "Calitatea acționarilor de creditor majoritar oferă acestora controlul deciziilor în cazul unei insolvențe, de multe ori deschise în mod voit pentru a se proteja împotriva creditorilor (statul român, bănci, furnizori, salariați). Iată o altă explicație pentru deschiderea procedurii de insolvență în cazul multor cluburi de fotbal la cererea acționarului creditor!"

Potrivit economistului, există două soluții pentru a sparge această spirală distructivă: statul sau acționarul vizionar.

"Statul poate asigura infrastructură prin construirea de stadioane și facilități conexe (acces rutier, canalizare și salubritate, parcări, etc.)! Această infrastructură va atrage suporteri la stadion, sponsori și investiții ale acționarilor. Toate acestea pot duce la creșterea performanței, calificarea în competițiile europene, creșterea cotei jucătorilor și a profiturilor cluburilor de fotbal", spune Iancu Guda.

"Acționarul vizionar poate construi un club competitiv bazat pe o academie de fotbal performantă, care să asigure continuitate și dezvoltare pe termen lung. (..) Așa cum ilustrează tabelul următor, FC Viitorul înregistrează cel mai scăzut grad de îndatorare dintre toate cluburile de fotbal active în România, deoarece Hagi a reinvestit capital constant, din sursele proprii și profitul obținut de companie, pentru dezvoltarea clubului", susţine analistul economic.

Analiză "la sânge" a finanţelor cluburilor de top din Liga 1. Ce spun cifrele despre fotbalul românesc + situaţia CFR

„Culegi ceea ce semeni”, spune un vechi proverb. Este valabil în absolut toate domeniile, inclusiv în fotbal, scrie Iancu Guda în analiza publicată pe blogul personal.

"Motorul (sau fabrica) din spatele tuturor cluburilor performante din lume este propia academie de fotbal. Desigur, cluburile importante la nivel global (Barcelona, Real Madrid, Juventus, Liverpool, etc.) își permit transferuri de sute de milioane ale celor mai bine cotați jucători la nivel mondial. Totuși, acestea nu sunt decât vedetele care pot face diferența, dar nu asigură nucleul echipei. În general, nucleul echipei este asigurat de jucătorii crescuți în propria academie, care au omogenitate și se dezvoltă practicând același stil de joc specific clubului respectiv (sistemul de joc, automatismul de pase, etc.). Toate acestea nu sunt posibile fără o academie de fotbal competitivă", concluzionează analistul.

FC Viitorul înregistrează cel mai mare grad de alocare al investițiilor pe termen lung din total active (79% la finalul anului 2019), prin comparație cu toate cluburile de fotbal din România:

Analiză "la sânge" a finanţelor cluburilor de top din Liga 1. Ce spun cifrele despre fotbalul românesc + situaţia CFR

Citeşte aici analiza intitulată "Ce ar putea învăța antreprenorii de la Hagi?", realizată de economistul Iancu Guda.

Comenteaza