Analiza lui Costel Enache după startul bun de an: “Din punct de vedere mental, tonusul este incredibil” / " Am dori casa noastră, să știm că putem intra oricând pe teren"

Analiza lui Costel Enache după startul bun de an: “Din punct de vedere mental, tonusul este incredibil” / " Am dori casa noastră, să știm că putem intra oricând pe teren"
| Foto: FC Universitatea Cluj

Antrenorul Universității Cluj a vorbit pe larg despre primele meciuri din 2021, despre frustrarea acumulată de jucători după pierderea celor trei puncte cu Turris și, cel mai probabil, a altor trei puncte cu Farul, dar și despre bugetul și nevoile clubului la care lucrează.

“Șepcile roșii” au început 2021 cu trei victorii, două în campionat și una în Cupa României, iar fanii dar și cei implicați la echipă speră ca parcursul să fie cât mai îndelungat. După ultimul success, cel cu CSM Slatina, obținut la ultima fază, Costel Enache a vorbit în podcastul 100% “U”, realizat de Vasile Racovițan și Alin Șutea, despre mai multe aspecte ale jocului de fotbal, dar și ale sportului de performanță.

“O victorie venită la ultima fază stârnește energii extraordinare. Îți dă senzația că imposibilul nu există. Am auzit că mulți spun că victoria a fost una norocoasă. Nu aș vrea să le transmit asta jucătorilor. Norocoasă ar fi fost dacă adversarul avea 20 de ocazii și noi cu una singură am fi marcat. Restul e consecința eforturilor depuse, a încrederii, a faptului că jucătorii au crezut până la ultima fază că pot câștiga. E o consecință a factorilor fizic, mental și tactic. Eu vreau să dau argumente pur tehnice și întotdeauna voi căuta să fac asta.

Noi nu am făcut un antrenament pe un teren de iarbă de câteva luni bune. Diferența dintre sintetic și iarbă este foarte mare, mai ales atunci când terenul de iarbă este foarte moale. E cu totul alta reactivitatea jucătorilor. E posibil ca în ciclul săptămânal să fi ratat și noi un antrenament. Prin metodologia noastră de lucru încercăm să acoperim toți factorii fizici, să menținem echipa la un nivel bun, dar în ziua jocului să îi aducem cu tonus.

Se mai pot rata aceste lucruri și când vedeți că o echipă e fără ritm, putem să zicem că e o greșeală de metodologie. Nu ne-am abătut de la ce am făcut până acum, dar vorbim de oameni, cu reații diferite, cu stări diferite, se pot întâmpla astfel de lucruri. Sub nicio formă nu aș vrea să scap momentul de a spune că eu sunt mulțumit de implicarea jucătorilor, mai ales după meci când am văzut datele fizice. Poate nu am avut acel nerv, însă efortul a fost unul mare. Din punct de vedere mental, tonusul este incredibil, a crescut mult. O victorie îți aduce încredere, energie și bucuria de a continua ceea ce faci.

Acest grup de jucători e unul foarte responsabil. Sunt foarte implicați, se muncește foarte bine, sunt niște băieți minunați. Nu suntem cei mai wow participanți la fenomenul fotbal, dar suntem un grup onest și un grup responsabil. Ne-am propus să facem trei lucruri cu echipa. Nu le putem spune acum”, a spus antrenorul.

Cum privește Costel Enache sportul de performanță și relația cu jucătorii

Tehnicianul Universității Cluj a descris modul în care privește sportul, în general, și fotbalul, în special. Mai mult, Costel Enache a discutat și despre felul în care abordează primele momente alături de o nouă echipă și de un nou grup de jucători.

“Factorul mental este decisiv și în fotbal se pot demonstra aceste lucruri cu multe argumente. Fotbalul este singurul sport în care o echipă de Liga a 4-a poate bate o echipă de Liga 1. Nu o să găsiți acet lucru în niciun alt sport. Niciodată o echipă de handbal de Liga a 4-a nu va bate una de Liga 1.

În fotbalul românesc, din cauza educației și a modului în care ne creștem copiii devine un sport al extremelor, bucurie senzațională și tristețe jalnică. Nu suntem învățați să gestionăm lucrul acesta. Am văzut grupe de copii de șapte ani care joacă doar finale. Cred că e o abordare greșită. Din punctul meu de vedere este o hibă socială. Orice proiect din România durează până la primul eșec. Apoi schimbăm liniile, metodologia, schimbăm oamenii și începem un nou proiect, care la rândul lui ține o lună, două, trei, patru, până la primul eșec. Nu suntem consecvenți, nu avem răbdare să învățăm.

Metodologia de lucru în sportul de performanță este cam așa. Etapele sunt: învățare, inițiere, dezvoltare, perfecționare și performanță. Când ajungi la performanță nu mai încerci să corectezi ce e greșit, ci perfecționezi ce e bun. Aș vrea ca gândirea noastră, a celor maturi, să fie la fel. Să încercăm să scoatem în evidență lucrurile bune și nu să căutam scandal sau bube în orice respiră și mișcă. Suntem negativiști și parcă ne doare sufletul să recunoaștem ceva bun la cei de lângă noi.

Am în vestiar 26 de jucători. Toți cu caractere diferite, e greu până îl cunoști pe cel de alături. Eu sunt căsătorit de 28 de ani și încă mai descopăr ceva la nevastă, dar în 2-3 luni... E greu să îi cunoaștem pe jucători în realitatea pură, fotbalistică și umană. Noi le cerem să lupte, însă niciodată nu i-am întrebat ce așteaptă de la mine, poate doar în ultima perioadă.

Poate au așteptări, poate canalul meu de comunicare nu ajunge la toți. Prima dată când discut cu o echipă încerc să găsesc ce canal de comunicare este cel mai prezent în grupul nostru. Pentru cei care nu fac parte din majoritate încerc discuții individuale. E nevoie foarte mult timp pentru a ne cunoaște”, a dezvăluit Costel Enache.

Antrenorul “Șepcilor roșii” despre retragerea lui Turris, focarul de COVID-19 și restanța cu Farul

Actuala stagiune a fost marcată de mai multe momente în care Universitatea Cluj a fost lovită de ghinion. Clubul a pierdut trei puncte importante după retragerea celor de la Turris Turnu Măgurele, s-a confruntat cu un focar de coronavirus care a afectat serios performanța jucătorilor, iar meciul cu Farul s-a mutat din teren în instanță. Costel Enache a explicat cum s-au văzut din interior toate aceste situații.

Gândiți-vă la noi și mai ales la jucători câtă frustare acumulează în legătură cu cele trei puncte muncite, câștigate cu sacrificii. Noi atunci am pierdut doi jucători, unul accidentat și unul suspendat, care nu au putut juca meciul următor. Clubul a cheltuit ceva cu deplasarea, iar noi am câștgat pe teren cu un adversar foarte puternic. Punctele acelea ne-ar fi adus în situația de a fi pe locul doi sau trei. Era altul nivelul de încredere în echipă.

Am avut o perioadă cu ghinion, dureros e că pe noi ne-a lovit ca pe nimeni alții. Am avut 24 de jucători în același timp cu COVID-19 plus vreo opt din staff. Celelalte echipe s-au putut antrena, noi a trebuit să oprim total. Am efectuat un grafic al pregătirii fizice, iar echipa a suferit foarte mult din cauza focarului.

Meciul cu Farul rămâne o întâmplare care mi-a lăsat un gust amar și sunt dezamăgit de faptul că legislația îți lasă o portiță și tu o folosești într-un mod negativ. Suntem foarte inventivi, mai puțin pe partea pozitivă. Ei au jucat sâmbăta în campionat, sâmbătă în Cupa României și următoarea sâmbătă în campionat. Doar miercurea nu au putut să joace cu noi.

Pe mine mă dezamăgește faptul că oameni cu educație accesează portițele acestea ascunse. Fotbalul e despre competiție, e despre întrecerea între două echipe în plan sportiv. Felia de bussiness ocupă prea mult din fotbal în ziua de azi și uite că lasă loc interpretărilor și soluțiilor de compromis. Sincer nu mai sper în rejucare, indiferent de ce probe vom aduce. Nu văd pe cineva capabil să spună că a greșit și dacă ar face asta s-ar stârni probleme mari și atunci cred că vom rămâne așa”, a explicat tehnicianul.

O bază sportivă proprie, principala necesitate a Universității Cluj

Trecut pe la mai multe formații din primele două ligi, Costel Enache a identificat lipsa unei baze de pregătire proprii drept principala problemă a Universității Cluj. Mai mult, antrenorul a vorbit și despre bugetul clubului, care e afectat de cheltuieli care ar putea fi evitate.

”Vrem să facem lucruri simple, ne-a interesat rezultatul în primul rând. Ne-am propus să luăm totul pas cu pas, să gestionăm lucrurile în așa fel încât să nu depindă nimic de noi. Noi să fim cei care ne-am făcut treaba până la capăt. Sunt multe lucruri extraordinare la “U” Cluj și în Cluj. Un singur lucru lipsește și o spun cu mirare.

Vorbim de un club care împlinește 102 ani, dar un club care nu are un teren de fotbal. Am dori casa noastră, să știm că putem intra oricând pe teren, că e al nostru și că știm ce avem de făcut acolo. E o necesitate pe care o văd pentru clubul nostru. Mai sunt alte supărări, însă toată lumea se bucură că sunt echipe precum “U” Cluj, Petrolul, cu stadioane frumoase, dar nimeni nu știe că noi pentru organizarea a două jocuri pe lună plătim aproximativ 65.000 de lei. Cu acești bani, alte echipe își pot lua jucători sau plăti prime și echivalează aproape tot cu ce facem noi. Sunt lucruri puțin știute. Poate avem un buget mai mare decât alții, dar nu e cel mai mare și nu suntem în primele trei, sub nicio formă. Dar din acest buget se duc mulți bani pe condiții decente, poate de Liga 1.

În acest moment suntem cu banii la zi, puține cluburi se pot mândri cu acest lucru. Un teren de fotbal nu e ca o pereche de blugi, mergem și o luăm de la magazin. E o investiție mare și trebuie făcută cu logică. Ideea este că e absolut necesar”, spune Enache.

Cupa României, pe lista de obiective a “studenților”

Pentru “Șepcile roșii” urmează jocul din sferturile Cupei României, împotriva celor de la Viitorul Pandurii Târgu Jiu. Având în vedere că vor întâlni o colegă de competiție, pe care au învins-o recent, șansele clujenilor pentru un loc în careul de ași al competiției cresc considerabil.

“Să așteptăm meciul cu încredere. Un meci de Cupă e total diferit față de unul de campionat. Lucrurile sunt un pic mai detașate în Cupa României. În campionat poți gestiona pe termen mai lung un obiectiv. Aici e cu da sau nu. Fiecare meci îți spune mergi mai departe sau mergi acasă. Nu ne așteaptă un joc ușor sub nicio formă.

Adversarul a început cu două înfrângeri campionatul, însă nu cu jocuri slabe. Rezultatele nu i-au ajutat, dar sunt o echipă cu calitate și o echipă care joacă relaxat, ne așteaptă un meci greu. Cupa rămâne un obiectiv, mai ales că suntem la doi pași mari de o super performanță”, declară Costel Enache.

Comenteaza