Cadeții continentului vor fi prezenți la Cupa Europeană de Judo de la Cluj

Cadeții continentului vor fi prezenți la Cupa Europeană de Judo de la Cluj
Cupa Europeană de Judo Cadeți U18 va avea loc la Cluj în perioada 8-10 mai la Sala Sporturilor.

 

Competiția va avea loc în premieră la Cluj, desfășurându-se în trecut în orașe precum Ploiești sau Pitești. „Am luat o decizie în cadrul conducerii federației ca începând cu acest an să organizăm în fiecare an la Cluj acest concurs, care este important”, a spus președintele Federației Române de Judo, Doru Sapta.

„Mă bucur foarte tare că reușim să inaugurăm în Cluj seria unor concursuri mari, pentru că de mai mulți ani Clujul este liderul performanței românești în judo. Aceste evenimente sunt rare, dar sunt foarte benefice pentru imaginea judo-ului în Cluj și în România”, a punctat Sapta.

Prezența aeroportului în oraș și a bazei materiale bune au făcut ca orașul cel mai prielnic desfășurării competiției să fie Clujul. La aceasta vor lua parte 500 de sportivi și sportive până în 18 ani din toată Europa. „E o participare foarte bună, chiar neașteptat de bună. Un concurs cu peste 400 de participanți este considerat foarte bun, peste 500 este excepțional", spune Sapta.

„Fiindcă judoul e un sport olimpic, toate federațiile naționale investesc în viitor. Viitorul sunt cadeții. Fiecare încearcă să și-i pregătească cel mai bine, fiindcă din ei se vor desprinde cei care vor reprezenta țările la Jocurile Olimpice din Tokyo și după aceea în 2024. Ce vedem zilele astea aici pe saltea, o să vedem cândva la Tokyo”.

Florin Bercean este antrenorul care a propulsat-o pe Alina Dumitru spre titlul olimpic de la Beijing. El se ocupă și acum de lotul olimpic al României, cât și de Centrul Olimpic Feminin de Judo de la Cluj. „Luând în considerare că la competiție participă viitorul sportului nostru, atât la masculin, cât și la feminin avem sportivii cei mai buni care se vor prezenta la start,” spune acesta.

„Aici la Cluj avem o generație foarte bună, de perspectivă. Ea este destul de tânără pentru concursul ăsta. Sunt sportive care sunt în primul an de cadeți sau care doar de la anul vor fi practic cadete,” a spus Bercean. El insistă ca ele să concureze la Cupa Europei pentru ca pregătirea lor să fie cât mai bună și pentru experiența unui concurs important. „Sunt sportive care sunt deja la Centru de 2-3 ani. Noi începem să lucrăm până ajung la lotul olimpic cam 6-10 ani”.

Pe lângă fetele de la Centrul Olimpic, la competiția de la Cluj vor participa și cele legitimate la cluburi. „Pentru mine ar fi o bucurie fenomenală să urce pe podium și sportive pe care noi nu le-am avut în evidență până acuma, pentru că le vom face loc și le vom lua în evidența noastră. Cam în stilul acesta gândesc și ceilalți antrenori din celelalte țări participante”, a detaliat reputatul antrenor.

„Noi suntem în perioada în care căutăm și varietatea de sportivi pe care îi înscriem la concurs este foarte mare. De aceea este și foarte frumos”, a încheiat Bercean. Așadar, Cupa Europeană va fi un prilej excelent pentru sportivi și sportive de a se face remarcați.

Competiția va avea loc în Sala Sporturilor Horia Demian, după următorul program: sâmbătă de la ora 10:00 vor avea loc meciuri preliminare, urmate la 16:00 de o deschidere festivă și de finale; duminică programul va fi similar, cu ultimele finale începând în jurul orei 17:00. 

Comenteaza