Cât costă să joci golf, sportul recomandat de Klaus Iohannis tuturor românilor

Cât costă să joci golf, sportul recomandat de Klaus Iohannis tuturor românilor
Klaus Iohannis i-a îndemnat pe români să joace golf | Foto: g4media.ro

La finalul săptămânii trecute, președintele României a oferit o declarație surprinzătoare, prin care îi îndemna pe cetățeni să joace golf, un sport pe care șeful statului îl consideră accesibil.

Golful este un sport care a devenit popular în România la începutul anilor 2000, însă nu este un sport practicat de marea masă a populației. Cu toate acestea, președintele Klaus Iohannis nu îl consideră exclusivist, în ciuda costurilor mari pe care le necesită, raportat la veniturile românilor.

“Mă bucur să întâlnesc aici atâția oameni pasionați de golf, un sport care nu este deloc exclusivist și care oferă un foarte bun prilej de a petrece mai mult timp în natură, de a face mișcare, mai ales în acest context pandemic care face dificilă practicarea multor sporturi. Golful se poate practica la orice vârstă și încurajez pe cât mai mulți să descopere acest frumos sport care oferă multe satisfacții”, a declarat președintele la finalul săptămânii trecute.

Ca și alte discipline sportive, golful necesită echipament specific, ale cărui costuri se apropie de o treime din salariul mediu net pe economie. În medie, un set complet, care cuprinde tricou, șapcă, pulover sau bluză, pantaloni, mănuși și la care se adaugă și un set de 12 mingi depășește 1.000 de lei.

Mai mult, în magazinele de specialitate, un set de șapte crose costă între 750 și 1.600 de lei. Acestor costuri se adaugă și achiziția unui cărucior pentru deplasarea croselor pe teren, care este evaluat între 1.400 și 10.800 de lei.

În prezent, în România există opt terenuri de golf, dintre care două în județul Cluj. Totuși, doar două dintre cele opt au 18 găuri, restul având între șase și nouă.

La unul dintre terenurile din județul Cluj, o lecție inividuală pentru un adult începe de la 100 de lei/oră, în timp ce un pachet de 11 ședințe ajunge la peste 1.000 de lei. În ceea ce privește minorii, tariful este de peste 80 de lei/oră.

Octavian Hoandră, el însuși practicant de golf, susține într-un editorial pentru ZIUA de CLUJ că acest sport rămâne, totuși, abordabil pentru omân"Costurile pentru pentru un începător în ale golfului (un joc elegant, dar și educativ, care se predă obligatoriu în multe licee din țările civilizate!), nu sunt mai mari decât al unuia care practică ski-ul, sau tenisul. Sigur, ca în orice alt sport, echipamentul ”de firmă” este mai scump. Dar se poate începe și cu echipament ieftin. În plus, toată lumea civilizată recomandă golful ca extrem de important în educația copiilor. Manualul ”Regulilor de etichetă în golf” - tradus și în românește, este o carte cu mai mult de 200 de pagini. Poate că e cazul ca în afară de Dembele, Pogba, M Bape și alții, in mijlocul răgetelor și înjurăturilor de pe stadioanele de fotbal, copiii români ar putea admira și campioni de genul  Tiger Woods, Jack Nicklaus, Bobby Jones, Bem Hogan, Paul Tomiță, stele care au făcut istorie în golful mondial", spune Octavian Hoandră în editorialul pe care îl puteți citi aici.

Comenteaza