Exclusiv Clarificări despre starea gazonului de pe Cluj Arena. Mircea Crăciun, Eco Garden: "Este singurul stadion din țară unde s-a schimbat o singură dată"

Clarificări despre starea gazonului de pe Cluj Arena. Mircea Crăciun, Eco Garden: "Este singurul stadion din țară unde s-a schimbat o singură dată"
| Foto: FC Universitatea Cluj

Mircea Crăciun, directorul general al firmei care se ocupă de mentenanța suprafeței de joc de pe Cluj Arena, a reacționat în urma declarațiilor făcute de antrenorul Universității Cluj, Eugen Neagoe, în legătura cu starea proastă a gazonului.

Eugen Neagoe s-a plâns în ultimele zile de starea gazonului de pe Cluj Arena și consideră că nu se fac suficiente eforturi pentru îmbunătățirea calității terenului.

Mircea Crăciun, directorul general Eco Garden Construct, compania care a fost angajată de Consiliul Județean Cluj, proprietarul stadionului, să execute lucrări de mentenanță a gazonului, a oferit - în exclusivitate pentru ZIUA de CLUJ - detalii despre situația suprafeței de joc și a explicat modul în care se pot aduce îmbunătățiri.

"Am văzut declarațiile insistente ale domului Neagoe în legătură cu terenul. În calitate de reprezentant al societății care se ocupă de gazon, mă simt responsabil să vin cu anumite clarificări pentru ca opinia publică să aibă o privire de ansamblu în legătură cu ceea ce înseamnă terenul.

Suprafața de joc este din 2011 și este singurul stadion din țară unde gazonul s-a schimbat o singură dată. Este un stadion pe care se desfășoară evenimente sportive și extrasportive cu regularitate, care compactează suprafața de joc în profunzime. Ar fi fost necesare cel puțin o dată pe an lucrări de prelucrare a substratului în adâncime, până la sistemul de drenaj.

Aceste activități ar fi presupus atât înlocuirea gazonului, cât și lucrări specifice, care ar fi însemnat scoaterea sistemului de încălzire, prelucrarea solului, remontarea sistemului de încălzire și a gazonului. Din cauza calendarului competițional și a altor evenimente, aceste lucrări nu s-au putut executa ani la rând.

Aceste operațiuni necesită timp, nu pot fi făcute în două săptămâni. Într-adevăr, suprafața de joc are probleme. Ar trebui găsite soluții între toți cei implicați în managementul stadionului și al suprafeței de joc, în așa fel încât să poată fi făcute intervențiile necesare. Suntem conștienți că starea suprafeței de joc este proastă, dar cu timpul avut la dispoziție nu am putut să facem mai mult și nimeni nu ar fi putut.

Trebuie să ținem cont că gazonul a fost schimbat doar pe porțiuni din cauza presiunii începerii campionatului. Avem o echipă fanion care până acum nu are o bază de antrenament, motiv pentru care antrenamentele Universității Cluj se desfășoară pe suprafața de joc chiar și atunci când condițiile climatice nu sunt cele mai bune.

Afirmațiile conform cărora de când a venit domnul Neagoe nu s-a ocupat nimeni de teren sunt deplasate și nu sunt reale. Dacă pe suprafața de joc se intervenea în ultimele zile, se degrada și mai tare. Am analizat condițiile climatice și am văzut că sâmbătă este cel mai bun moment să intervenim pentru a avea un teren pe care se poate juca.

Până în martie-aprilie, nu au cum să fie îmbunătățiri vizibile. Pe termen mediu și lung, soluția este să se decoperteze terenul, să se prelucreze în adâncime printr-o scarificare, reinstalarea sistemului de încâlzire și instalarea unui gazon nou. Ulterior, normal este ca toți cei implicați să stea la masă și să facem un calendar de folosire a arenei de așa manieră încât să ne permită să putem să intervenim și să îl prezentăm la standardele pe care și le dorește toată lumea.

Altfel, noi suntem prinși între cei care folosesc terenul și suntem legați de mâini și de picioare. Sâmbătă ne ajută vremea pentru că se încălzește. Dar între cele două meciuri ("U" - Rapid și "U" - UTA - n.red.) puteau fi doar ploi sau lapoviță...

Trebuie să avem și un plan de rezervă și aceste chestiuni trebuie discutate și la nivel de oraș și la nivel de județ. Terenul este foarte folosit, foarte uzat. Structura este depășită și trebuie să ne apucăm de treabă", a declarat pentru ZIUA de Cluj Mircea Crăciun, director general Eco Garden Construct.

Neagoe s-a plâns din nou de suprafața de joc de pe Cluj Arena

"Avem un oraș de 5 stele, un stadion de 5 stele și un gazon de -4 stele. S-a văzut cum a arătat la jocul contra Rapidului. Cred că e cel mai prost gazon din țară, la concurență cu cel de la Arad.

Suntem la două zile după joc și nici până acum nimeni nu a intrat pe gazon să îl îndrepte. Aici nu am văzut din august pe nimeni preocupat să rezolvăm ceva cu gazonul. Este păcat pentru că și adversarii ne întreabă dacă nu putem face ceva cu acest gazon. Este rușinos!

Încerc să îi fac pe băieți să treacă peste această problemă. Jucând acasă încerci să construiești, să ajungi repede la poarta adversă, dar este destul de greu. Este un efort fantastic pe acest teren", a spus Eugen Neagoe înaintea meciului dintre FC Universitatea Cluj și cu UTA, care se va disputa duminică, de la 14:30, la Cluj Arena.

Comenteaza