Exclusiv Foto Cluj Arena, la fel ca Bernabeu, Allianz Arena sau Nou Camp

Cluj Arena, la fel ca Bernabeu, Allianz Arena sau Nou Camp
Cluj Arena, precum Bernabeu sau Nou Camp. Instalaţie de ultimă generaţie
Cluj Arena, precum Bernabeu sau Nou Camp. Instalaţie de ultimă generaţie
Cluj Arena, precum Bernabeu sau Nou Camp. Instalaţie de ultimă generaţie
Cluj Arena, precum Bernabeu sau Nou Camp. Instalaţie de ultimă generaţie

Consiliul Judeţean a achiziţionat un sistem care accelerează creşterea gazonului, similar cu cel folosit pe marile stadioane ale Europei, la Madrid, Munchen sau Barcelona.

"Am achizitionat cel mai performant sistem disponibil pe piaţă pentru a accelera creşterea gazonului pe Cluj Arena. Investiţia Consiliului Judeţean (CJ) este de 1,6 milioane de lei (aproximativ 350.000 de euro - n.red.) şi ne va ajuta să rezolvăm problema gazonului. Instalaţii similare se găsesc la Barcelona sau Madrid şi vor face din gazonul de pe Cluj Arena unul dintre cele mai bune din ţară", a declarat Alin Tişe, preşedintele CJ Cluj, pentru ZIUA de CLUJ.

Iar veştile bune nu se opresc aici. "În 2019 vom continua să investim în Cluj Arena. Vom schimba gazonul actual cu unul hibrid, o soluţie pe care au adoptat-o cluburi importante din Europa, precum Real Madrid, Bayern Munchen, FC Barcelona, Chelsea, Arsenal sau Paris Saint Germain. Gazonul hibrid este format din iarbă naturală în care sunt injectate, printr-o tehnologie specială, fibre sintetice care ajung la 20 cm în pământ şi, amestecându-se cu rădăcinile naturale, cresc rezistenţa gazonului, dar îmbunătăţeşte şi aspectul acestuia la suprafaţă", a precizat Alin Tişe.

Fotosinteza, de 3 ori mai rapidă. Gazon mai bun

Sistemul, care a ajuns deja pe Cluj Arena, este format din 3 module pentru accelerarea procesului de fotosinteză. Fiecare modul are 60 de becuri Philips de 600 de watt cu lumină caldă.

"Este cel mai avansat sistem care se află în momentul de faţă pe piaţă. Accelerează procesul de fotosinteză de 3 ori în unitatea de timp. Asta înseamnă că procesul de fotosinteză va fi de gtrei ori mai rapid decât cel care se produce la lumina soarelui. Sistemul are şi analizatori şi un software care interpretează datele şi care comunică intesitatea luminii, umiditatea atmosferică, umiditatea la sol, umiditatea la firul de iarbă, importante pentru microbiologia plantei, şi electroconductivitatea. Analizatorii şi softul funcţionează non stop şi ne spun câtă lumină, câtă umiditate a primit gazonul şi transmite informaţii legate de cât timp trebuie să stea instalaţia pentru a aduce iarba la parametri optimi", a explicat pentru ZIUA de CLUJ directorul Cluj Arena, Radu Raţiu.

Costul instalaţiei de accelerare a fotosintezei este de aproximativ 350.000 de euro. Cluj Arena are, deocamdată, 3 astfel de module, în timp ce Camp Nou din Barcelona sau Santiago Bernabeu din Madrid au câte 12 module. Fiecare dintre ele acoperă o suprafaţă de gazon de 360 mp, dar instalaţia este mobilă, astfel că întreg gazonul de la Cluj va avea parte de acest tratament special.

"Echipele din primele ligi din Anglia, Apania, Italia au acelaşi sistem ca şi cel adus la Cluj din Olanda. Accelerarea procesului de fotosinteză facilitează dezvoltarea gazonului, îi conferă un grad de densitatea mai mare şi o perioada mai lungă cu gazon foarte bun pe Cluj Arena, nu doar din aprilie în octombrie, ca şi până acum, ci şi în lunile reci, noiembrie, decembrie, februarie sau martie. La fel de important, refacerea gazonului va fi mai rapidă", a spus Radu Raţiu.

Directorul Cluj Arena a confirmat intenţia de a schimba gazonul actual cu unul hibrid: "Ne aflăm în faza de documentare, vrem să găsim cea mai bună variantă de gazon hibrid pentru condiţiile meteo din Cluj-Napoca. Un exemplu ar fi San Siro/Meazza din Milano, stadion aflat într-o zonă climaterică apropiată de cea a Clujului".

Comenteaza